Blog

Szűrők

Amit mindig is tudni akartál a csicsókáról

Vannak, aki még soha életükben nem hallottak róla, mások hallomásból ismerik, de nem kóstolták, és vannak igazi rajongói is ennek az igazán különleges zöldségfélének. Nem könnyű hozzájutni, de ha mégis sikerül, érdemes kipróbálni, hiszen remekül feldobja a kissé unalmassá vált étkezéseket. De mi is ez a vicces nevű növény? Tartson az Interfooddal, máris mutatjuk!

Vicces elnevezések hada

Csókapityók, földialma, tótrépa, jeruzsálemi articsóka, indiángyökér, indiánkrumpli, napgyökér, földi napraforgó, földi szarvasgomba, a szegények krumplija – ez bizony mind ugyanazt a növényt jelöli: a csicsókát. Legismertebb elnevezése azért mégiscsak a csicsóka, ha piacra tévedünk, vagy esetleg zöldségesnél keresnénk, ezen a néven találhatjuk meg.

Nő, mint a csicsóka

A népnyelv nem csak vicces elnevezésekkel illeti, hanem külön mondás is született a növényről. Ezt annak köszönheti, hogy a csicsóka rendkívül igénytelen növény, nem igényel sok vizet vagy különleges tápanyagot, viszont nagyon könnyen szaporodik, és igen magasra nő, majd szinte kiirthatatlanná válik.

A növény

A csicsóka a fészkesvirágzatúak családjába tartozó gumós évelő növény, a népi gyógyászat gyógynövényként is számon tartja. Rokona a napraforgónak, virágai is hasonlóak, de a csicsóka virága jóval kisebb, és maga a növény sokkal magasabbra nő, illetve vékony szárakkal rendelkezik.

Melyik része ehető?

A gumói, melyek megvastagodott szárképletek, és a gyökérrészen találhatóak. A gumók felszíne barázdált, ezért nem könnyű őket megtisztítani. Színe sárga vagy fehéres, a húsa világos színű. A burgonyához hasonlóan megpucolva lehet fogyasztani.

Fogyaszthatósága

A csicsóka íze emlékeztet a burgonyáéra, de annál jóval édesebb. Kifejezetten ajánlott a diabetikus étrenden lévőknek. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószt vagy akár pürét, de levesnek is kiváló alapanyag. Nagyon finom „fasírt” készíthető belőle, de a lista végtelen, csak a képzeletük szabhat határt annak, hányféleképpen készíthető el.

 

Ha kedveli az új ízeket, szeret kísérletezni, és híve az egészséges és változatos étkezésnek, érdemes kipróbálnia a csicsókát. A túlzsúfolt napokra viszont továbbra is itt az Interfood, amely áll kedves megrendelői szolgálatára. Válassza az ebéd házhozszállítást, lakjon jól az Interfooddal!

Ez is érdekelheti

konyhai tippek

Tuti konyhai tippek I.

Ezer éve tud főzni, eltanulta édesanyjától és nagymamájától a titkos fogásokat, de még mindig meg tud lepődni egy-egy új konyhai trükkön, amit az interneten olvas? Nincs ezzel egyedül, hiszen a konyhaművészet igazi tudomány, amiben sosem lehet túl sokat tudni. Ahány alapanyag, annyi titkos fogás, ahány elkészítési mód, annyi tuti tipp ahhoz, hogy a végeredmény a…