Blog

Szűrők
csőben sütés

A legrejtélyesebb elkészítési mód, a csőben sütés

A csőben sült ételek nevét látva biztosan sok kedves olvasónkban felmerült már a kérdés, ugyan mitől lesz egy étel csőben sült? Az egyértelmű, hogy a sütőben kell készre sütni őket, de akkor hol az a bizonyos cső? Még ha legalább egy őzgerinc formájú (csőre valamelyest emlékeztető) edény kellene hozzá, akkor értenénk is a dolgot. De nem kell.

A csőben sütés eredetéről és történetéről több verzió is létezik. Nem szeretnénk igazságot tenni és valóságtartalmukat megkérdőjelezni, inkább bemutatjuk őket kedves olvasóinknak.
Az egyik felvetés szerint a csőben sütés Franciaországból származik. A világnak oly sok izgalmas ételt és újítást adó franciák „au gratin”-nak nevezik azt az ételkészítési eljárást, amely során a puhára főzött zöldségeket leöntik egy gazdag tejszínes mártással, a tetejüket pedig sütőben pirosra pirítják. A manapság népszerű szakácskönyvekben olvashatjuk is a „gratinírozás” kifejezést. Ha eddig nem tudta, mit jelent, hát éppen ezt, a csőben sütést, azaz a sütőben készre sütést. Az ételhez használt mártásnál fontos, hogy a vajtól lágy és bársonyos legyen. A legnépszerűbb a besamel, de készülhet annak a sajttal gazdagított változatával is, esetleg finom fokhagymás ízesítéssel. A zöldségeket tekintve nagyon széles a választék, a franciák nagyon szeretik a burgonyát csőben sütni, de a karfiolt, a brokkolit, a sárgarépát szintén népszerű ezzel az eljárással készíteni. Amit még fontosnak tartanak, az a fűszerek frissen őrlése. Ezzel nehéz is lenne vitába szállni, hiszen a frissen őrölt bors íze utánozhatatlan, és bizony így van ez a többi fűszerrel is.
A csőben sütés rejtélyét kutatva rábukkantunk egy igen érdekes felvetésre is, miszerint egyszerű félrefordításról lehet szó. A félrefordítások nagyon viccesek tudnak lenni, olykor még bonyodalmakat is okozhatnak, de leggyakrabban az az eredménye, hogy nem értjük, amit érteni kellene. Ilyen a csőben sütés is, magyarul nem sok értelme van, a magyarázat pedig úgy hangzik, hogy a német sütő szót az ahhoz igen hasonló csővel keverték össze. Das Rohr = a cső, die Röhre = a sütő. A felvetés írója szerint a die Röhre is fordítható csőként, de ha már a sütő az elsődleges jelentése, érelemszerű lett volna azt használni. Felmerül a kérdés, hogy egyetlen félrefordításból hogyan tudott ennyire elterjedni ez a manapság olyan divatos kifejezés?

Ha Ön is szereti a csőben sült ételeket, az Interfood ételfutár a legjobb hely, ahonnan megrendelheti! Keresse étlapunkon a csőben sült zöldségeket, melyek frissek, tavasziak és rendkívül ízletesek!

Ez is érdekelheti

Mit fogyasszunk kánikula idején?

A nyári melegek és hőhullámok próbára teszik az emberi szervezetet. Természetes reakció, hogy nagy melegben nincs akkora étvágyunk, mint hidegebb időben. Mivel agyunk hőháztartásért felelős területe az étvágyat is szabályozza, ilyenkor inkább a testhőmérsékletre koncentrál, ami az éhségérzet rovására megy, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. A kánikula egyik járulékos előnye tehát, hogy hőségben jóval könnyebb…