Blog

Szűrők
A carbonara spagetti

A carbonara spagetti

Mit köszönhetünk az olaszoknak? A farmernadrágot, az újságot, a jacuzzit, a rádiót, az elemeket, a zongorát, a zsírleszívást, a pizzát, a hőmérőt, és persze az általunk is imádott tésztákat, melyek közül kiemelkedik a carbonara spagetti – az Interfood megrendelőinek egyik kedvence. Nézzük, hogyan készül az igazi és hamisítatlan carbonara!
Mi, magyarok rengeteg féle carbonarát ismerünk. Szinte minden tejszínes, sajtos-sonkás tészta gyűjtőneveként használjuk, bizony tévesen. Mi az, ami nem található meg az eredeti olasz carbonara receptben? Tejszín, tejföl, bacon, csirkemell sonka, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, krémsajtok és parmezán. Bizony, még parmezán sem. Nagy tévedés azt hinni, hogy a parmezán elengedhetetlen összetevője egy igazi olasz carbonarának, valójában ugyanis egyáltalán nem kell hozzá. A többi felsorolt hozzávalótól pedig minden olasz egyenesen rosszul lenne, csak úgy, mint a túlfőzött tésztától. A tészta ugyanis al dente, azaz fogkemény állapotban az igazi, amihez átlagosan nyolcperces főzési idő szükségeltetik (tésztától függően ez változhat, de mindenképpen érdemes megnézni a csomagoláson feltüntetett főzési idő javaslatot, és be is tartani azt). De ha nem parmezán kell hozzá, akkor mi? És ha ez a sok minden nem kell, akkor mi az, ami igen?
Az igazi carbonara spagetti csodálatosan egyszerű összetevőkből áll. Egyszerű összetevők, melyek sajnos nem annyira könnyen beszerezhetőek kis hazánkban, talán éppen ez az oka annak, hogy sok módosuláson ment keresztül a recept, és szinte mindenki máshogyan készíti. A bacon helyett tokaszalonna. Bizony, a magyar konyha nem igazán használja ezt a zsíros szalonnát, nem úgy, mint az olasz. Sok benne a zsír, ami kell is, hiszen a kevés összetevőből így lesz mégis tápláló és ízletes az étel. Parmezán helyett pecorino, egy aromás, kemény, reszelhető, morzsolható sajt, melyet juhtejből készítenek. Tojás, lehetőleg minél frissebb, só és frissen őrölt feketebors, a klasszikus spagetti tészta, valamint egy adag a tészta főzőlevéből. És itt vége is van az összetevők listájának. Meglepő, igaz? A készítés során a tojásokhoz egy kis főzőlevet kell adni, ez fogja adni a szalonna kisült zsírjával együtt a carbonara szószt. Ezért nem kell hozzá sem tejszín, sem tejföl. A végén az olaszok bőségesen megszórják fekete borssal, olyannyira, hogy szinte sötét lesz tőle a szósz, kiérződik a bors csípőssége és fűszeressége. Nem kimondottan gyomorkímélő változat, de aki szereti a borsot, annak érdemes kipróbálnia!
Természetesen az Interfoodnak is megvan a saját, jól bevált carbonara receptje, amit nem cserélne el semmi másra. Ön kóstolta már? Ha még nem, ne habozzon, próbálja ki minél előbb, visszatérő megrendelőink egyik kedvenc fogását.

Ez is érdekelheti

Koplalással a karcsúságért?

Legelőször is: NE. Másodszor: semmiképp. Harmadszor: mi az a karcsúság? Nem biztos, hogy egy természetéből adódóan 163 centisnek született, dús idomú hölgynek ugyanazt kell hogy jelentse a karcsúság, mint egy 178 cm magas, sportos testalkatúnak, vagy hogy ez a szó ugyanazzal a tartalommal nyer értelmet, ha valaki 21 éves fiatal lány, illetve ha 37 éves…