Blog

Szűrők

Új fogás az étlapon: empanada!

Örömmel tudatjuk kedves megrendelőinkkel, hogy új étellel bővült kínálatunk. A vadhúsok után most irány Spanyolország és Argentína – egzotikus ízek, finom tészta, benne fűszeres töltelék és mellé izgalmas szószok: ez az empanada. Az Interfood e heti blogcikkében bemutatjuk, mitől is olyan finom és különleges ez a töltött tészta. Tartson velünk, ismerjük meg együtt, és ha kedvet kapott hozzá, kóstolja meg az Interfood saját empanada változatát!

Eredete

Az empanada egy különleges tésztaféleség, melyet megtöltenek, majd olajban vagy zsírban megsütnek. Pontos eredete ismeretlen, de a feltételezések szerint Spanyolországból származik, és eredetileg tenger gyümölcseivel töltötték meg a tésztabatyut. Később aztán számos területen elterjedt, mára jellemző étele a dél-európai, a latin-amerikai és a Fülöp-szigeteki konyhaművészetnek.

Empanar = beborítva, bevonva

Az elnevezés a galíciai empanar igéből származik, amely lefordítva annyit tesz, mint beborítva, bevonva vagy kenyérbe csomagolva. A tésztát félbe hajtják, bőségesen megtöltik hússal, paradicsommal, kukoricával, sajttal vagy bármi mással, majd összenyomkodják. Így egy zárt batyu keletkezik, melyet aztán olajban vagy zsírban kisütnek.

Ahány ország, annyiféle empanada

Ahogyan az az ételek vándorlása során lenni szokott, az eredeti recepten kicsit mindenki módosított, és a saját gasztronómiájához igazította. Pont, mint nálunk a paprikás krumpli – az alapok egyeznek, de egy kicsit mindenki máshogy készíti. Nem volt ez másképp az empanada esetében sem, mára számos országban kedvelt étel, és mindenki mással tölti meg a batyukat.

Hús és mazsola?

Érdekesen hangzik, ugye? Ez csak egy a sokféle töltelék közül, ami elképzelhető az empanada esetében, ugyanis ahány ország, és azon belül is ahány régió, annyiféle töltékkel fordulhatnak elő ezek az ízletes tésztabatyuk. Tehát hiába ettünk már egyszer igazi, helyi empanadát, attól még egy másik országba tévedve egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a tölteléket és ízt kapjuk. Sőt, jó eséllyel csak az étel formája és a tészta fog megegyezni, a benne található összetevők garantáltan mások lesznek.

 

Sikerült felcsigáznunk? Az Interfood kínálatában mostantól a Spenótos empanada fűszeres joghurtöntettel és a Marhahúsos empanada chilis paradicsomos chatnival is szerepel. Kóstolja meg őket, vigyen egy kis változatosságot és izgalmat a hétköznapokba! Rendelje ételét házhoz az Interfoodtól, könnyítse meg az életét a főzésmentes napokkal!

 

 

Ez is érdekelheti

retek

Retekkavalkád

Ön is hiányolja már étrendjéből a friss, tavaszi ízeket, a friss újhagymát, a zöldsalátát, a ropogós sárgarépát és a tavaszi retket? Bizony sokunknak feladja a leckét a tavasz első hónapjaira a kellően egészséges, változatos és vitamindús táplálkozás, mert nehéz ilyenkor jó minőségű magyar zöldséghez jutni. Az Interfood ezen a héten a retket veszi górcső alá,…