Blog

Szűrők
őzragu

Őzragu vadasan, zsemlegombóccal

Noha hazánk bővelkedik vadhúsokban, az átlag magyar mégis kevés vadhúst fogyaszt. Nagy kár ez, hiszen a vadállatok húsa rendkívül egészséges, mentesek mindenféle káros anyagoktól, hiszen őket nem takarmányozza az ember, így nem is jutnak hormonokkal kezelt ételekhez, gyógyszerekhez, növekedésgyorsítókhoz. Csupán a természetben megtalálható növényeket legelik, és mozgásban gazdag életmódjuk miatt a húsuk kiváló minőségű. Az Interfood fontosnak tartja, hogy az egészségtudatosság jegyében mindig egészséges és változatos ételeket kínáljon kedves megrendelőinek. Éppen ezért most már nálunk is rendelhetőek vadhúsok, melyek közül ezen a héten az őzragut ajánljuk, hagyományosan zsemlegombóccal szervírozva.

Az őzről
Hazánkban az európai őz honos, az ország teljes területén megtalálható. Az őz hímje a bak, nősténye a suta, az őzek kicsinyeinek neve bakgida, illetve sutagida. Egy átlagos őz 15 és 30 kilogramm közötti testsúlyú. A bakoknak látványos agancsa van, erről egyértelműen fel lehet őket ismerni. Míg a szarvasok agancsa oldalirányba is jelentősen terjed, addig az őzé inkább felfelé irányul. Az állat kifejezetten kecses, vékony és nyúlánk, mozgása gyors. Nyáron élénk vörösesbarna a szőre, míg télen vastagabb és szürkésebb bundát növeszt, hogy könnyebben tudjon vele rejtőzködni a kopár fák között. A kis gidák szőrzete apró fekete és fehér foltokkal pettyezett, ettől jellegzetes megjelenésük.

Táplálkozása
Az őzek mintegy ezerféle növényt fogyasztanak, így kifejezetten változatosnak mondható az étrendjük. Megeszik a fás szárú növények egy részét, illetve gombákat és zuzmókat, ha van rá lehetőségük. Télen, amikor kevés lágyszárú növényhez jutnak, a tűleveleket is elfogyasztják. Kis bendőjük van, így, mint a legtöbb növényevő, gyakran esznek, de egyszerre csak keveset. Egy nap alatt ötször-hétszer táplálkoznak, az evések között pedig pihennek és kérődznek. Legaktívabb napszakuk a szürkületi és az esti órák.

Vadászhatósága
Hazánkban az őz nem védett faj, de vadászhatóságát szigorú szabályokhoz kötik. Csak vadászidény során, és csak engedélyezett vadászati módszerekkel ejthető el.

Őzragu zsemlegombóccal
Az Interfood ízletes és szaftos őzragut készít kedves megrendelőinek. Mint a szaftos vadhúsoknak általában, az őzragunak is legjobb kísérője a zsemlegombóc, így mi is azt kínáljuk mellé.

Ha Ön is kedvet kapott a megkóstolásához, ne gondolkodjon rajta sokat, keresse weboldalunkat, ahol a heti menükben megtalálja ezt a különleges fogást. Interfood – jót, jó áron!

Ez is érdekelheti

fogyás kalóriaszámlálással

Fogyás kalóriaszámlálással

Korábbi bogbejegyzéseinkben már esett szó azokról a fogyókúrás étrendekről és csodaszerekről, amik csak arra jók, hogy átverjük velük magunkat, és a sikeres fogyás illúziójába ringassanak bennünket. Most szeretnénk kedves olvasóinknak bemutatni egy olyan módszert, amiben lehet bízni, és amivel nem borzalmas megpróbáltatás lesz a fogyókúra, hanem egészséges, fenntartható megoldás. Fogyás kalóriaszámlálással! A dolog lényege, hogy…