Blog

Szűrők

A tökéletes pörköltszaft titkai

A finom házi pörköltről szinte biztosan mindenkinek vannak kellemes emlékei, ahogyan a nagymama készítette a kis konyhájában, ahogyan anyukánk főzte vasárnaponként, vagy éppen ahogyan mi maguk próbáljuk eltalálni az összetevők tökéletes arányát, hogy garantáltan oda legyen érte mindenki, amikor felszolgáljuk az ebédet. Ezentúl nem kell találgatni és próbálkozni, az Interfood megosztja kedves olvasóival a tökéletes pörköltszaft titkát. Tartson velünk, nem fogja megbánni!

A hús

Laikusok sokszor esnek abba a hibába, hogy bármilyen húst alkalmasnak gondolnak a pörköltfőzésre. A valóságban azonban ez nem igaz, hiszen a sovány húsok, mint a például csirkemell, önmagában nem jó pörkölt alapanyag. Az ideális pörköltbe való hús kissé zsíros, és tartalmaz csontot. A csontos részek nagyon fontosak, mert a csontból kioldódó kollagéntől lesz finom a pörkölt szaftja. Jó választás a marhalábszár, a lapocka, a pofahús vagy a nyakrész. Sertésből szintén a lábszár és a lapocka az ideális. Ha mégis szárnyasból készítenénk, vagy az egész állat felhasználása az ideális, vagy a szárnya és a combja, hiszen mindkettő csontos és megfelelően zsíros is.

A zsiradék

Pörköltet érdemes állati eredetű zsiradékból készíteni. Lehet ez sertészsír, kacsazsír, libazsír, de lehet füstölt szalonna kisütött zsírja is – ez esetben a kissé füstös íz még tovább gazdagítja ételünket. Olajjal nem érdemes pörköltet főzni, azt inkább hagyjuk meg a többi ételhez.

A hagyma

Minél több hagyma, annál jobb – hangzik az elsőre örökérvényűnek tűnő tanács. A valóságban azonban nem okos dolog túl sok hagymát tenni a pörköltbe, mert a nagy mennyiségű hagyma édeskéssé teszi az ételt, a túl kevés pedig híg szaftot eredményez. Fontos tehát eltalálni a tökéletes arányokat: egy kiló húshoz két közepes méretű vöröshagyma az ideális.

Tv paprika és paradicsom

Ezek a választható összetevők. Nem muszáj őket használni a finom és gazdag pörköltszaft eléréshez, de ha van kéznél egy-egy darab, érdemes. A paradicsomot hámozzuk meg (célszerű lobogó vízbe mártani egy percre és úgy lehúzni a héját), és vágjuk apró kockára. A paprikát szintén.

A fűszerek

Egy kiló húshoz két evőkanál őrölt paprika kell. Fontos, hogy még a vízzel felöntés előtt kerüljön a húsra a paprika, de ne égjen oda – ennek érdekében a lábast húzzuk félre a tűzről, amíg beleszórjuk és rákeverjük. Ezen kívül a és az őrölt bors alapvető fontosságú minden pörkölt esetében. Mehet bele még egy kis fokhagyma is, illetve kömény. Ha marhahúsból készül a pörkölt, a köményt kihagyhatjuk, helyette érdemes egy kis majoránnát, oregánót és babérlevelet használni.

Víz és bor

A vizet szigorúan tilos egyszerre ráönteni a húsra. Kis adagokban kell hozzá adagolni, és mindig fel kell forrnia, mielőtt a következő adagot ráöntetnénk. Általános tévhit, hogy ha borral szeretnénk gazdagítani, azt minél előbb a húsra kell önteni. Valójában fél órával azelőtt kell beleönteni a bort, hogy elkészülne a pörkölt. Így van ideje összeforrni, az alkohol elpárolog, de a finom íze megmarad.

 

Ön is megkívánt egy finom szaftos pörköltet nokedlivel? Keresse az Interfood étlapján, rendelje meg, futárunk pedig máris viszi Önnek finom ebédjét. Éljen az ebéd házhoz rendelés lehetőségével, könnyítse meg saját dolgát!

Ez is érdekelheti

Kedvenc nasink, a sós ropi

Gondolta volna, hogy a hagyományos sós ropi egyike a világ legegészségtelenebbnek tartott ételeinek? Meglepő állítás, hiszen a sós ropi az egyik legnépszerűbb és legalapvetőbb nasink, ezt esszük, ha csak egy kicsit csipegetni szeretnénk valamit egy jó film nézése közben, de akkor is, ha éppen gyomorkímélő diétán vagyunk. A kisgyerekek hozzátáplálásában is kulcsszerepe van, hiszen az…