Blog

Szűrők
gnocchi

Szeptemberi szüret és borfesztiválok: ízek, illatok, élmények

A nyár utolsó meleg fuvallataival együtt szeptemberben valami különleges is megérkezik: a szüret ideje. Ez az időszak nemcsak a szőlő betakarításáról, hanem a gasztronómiai élvezetek csúcsra járatásáról is szól. A borvidékeken ilyenkor egymást érik a hangulatos borfesztiválok, ahol a jó bor mellé finomabbnál finomabb falatok, élőzene és vidám társaság dukál.

A szüret és a bor: nemcsak a pohárban élvezet

A szüret nemcsak a borászatoknak jelent kiemelt időszakot – a konyhában is izgalmas lehetőségeket rejt. A frissen szedett szőlő, az őszi gyümölcsök (alma, körte, szilva), és persze maga a bor is sokféleképp felhasználható az ételekben. Egy jó pohár vörösbor például remekül kiemeli egy szaftos marhapörkölt vagy egy fűszeres vadragu ízét, míg egy könnyed fehérbor fantasztikusan illik egy gyümölcsös csirkesalátához vagy egy grillezett halhoz.

Hogyan párosítsuk az őszi borokat a legfinomabb fogásokkal?

Szeptemberben már előkerülnek az őszi alapanyagok: gombák, sütőtök, gesztenye, erdei gyümölcsök. Ezekhez érdemes olyan borokat választani, amelyek kiemelik az ízek mélységét és harmonizálnak az étel karakterével.

  • Fehérborok (pl. olaszrizling, chardonnay): kiválóak krémes zöldséglevesekhez, sült csirkecombhoz, vagy akár egy fetás-sütőtökös salátához.
  • Vörösborok (pl. kékfrankos, merlot): remekül passzolnak marhapörkölthöz, fűszeres gombaraguhoz, vadételekhez.
  • Rosé borok: frissítő választásak lehetnek sajtokhoz, sült zöldségekhez vagy gyümölcsös desszertekhez.
  • Édes borok (pl. muskotály): ideálisak süteményekhez, gyümölcsös pohárkrémekhez, de akár egy karamellizált körtés csirkéhez is.

Egy gyors, borhoz illő vacsora – otthon, egyszerűen

Ha nincs időd órákig a konyhában állni, de mégis szeretnél egy különleges estét varázsolni, próbáld ki ezt a gyors receptet:

Kéksajtos-diós gnocchi fehérboros vajmártással

  • Főzz ki egy csomag gnocchit sós vízben.
  • Egy serpenyőben olvassz meg vajat, adj hozzá egy kevés száraz fehérbort (pl. olaszrizling), majd morzsolj bele kéksajtot.
  • Szórd meg pirított dióval, petrezselyemmel – és már kész is!
  • Tálald egy pohár hideg fehérborral – garantált a siker!

Ha még ennyit sem főznél: válassz az Interfood szezonális kínálatából!

A szeptember nemcsak a szüretről, de az iskolakezdésről és a sűrűsödő hétköznapokról is szól. Ha nincs időd főzni, de nem akarsz lemondani a szezon ízeiről, az Interfood kínálatában bőven találsz őszi alapanyagokból készült, házias, mégis modern fogásokat.

Legyen szó szarvassültről, párolt káposztával kínált sült kacsacombról, vagy egy zamatos sütőtökkrémlevesről, biztosan megtalálod azt az ételt, ami tökéletesen passzol az otthon kortyolgatott bor mellé. És a legjobb? Nem kell hozzá főzni – csak megrendelni, megmelegíteni, és máris élvezheted az őszi ízeket!

Ez is érdekelheti

teafilter bögrében

A teafilter világhódító útja

Mindig nehéz elképzelni, milyen lehetett az élet olyan egyszerű, de nagyszerű találmányok nélkül, amelyek évtizedek óta a rendelkezésünkre állnak és megkönnyítik mindennapi életünket. E heti cikkünkben egy olyan hiánypótló találmány eredetét vizsgáljuk meg, mint a teafilter! Teatények A tea kedvező élettani hatásai évszázadok óta ismertek, nem véletlen, hogy a víz után a tea a második…