Blog

Szűrők

Patika a konyhában

Annak, aki a mérsékelt égövön él, télen két lehetősége van: 1. tömi magába a bogyókat, retteg a fertőzéstől, megfázástól, és, lehetőleg, téli álmot alszik, hogy elkerülje a hideg évszak minden gyengesége, kedvetlensége és betegsége; 2. vagy megérti, hogy a természet ebben az időszakban is képes őt felvértezni az említett nehézségek ellen, és kitanulja, miben mi rejtezik, amelyet szervezete és immunrendszere erősítésére fordíthat, mit egyen, igyon, lehetőleg úgy, hogy közben még élvezhesse is ezt az időszakot. Ha ön az első utat választja, akkor jó éjszakát kívánunk, ha az utóbbi megoldásra szavaz, akkor íme az Interfood néhány tanácsa, hogyan vegye fel a harcot a téllel!

1. A z unásig ismételt folyadék-téma…
Igen, ki ne hallotta volna már, hogy az egészség megőrzése szempontjából mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele? Mégsem iszunk eleget… Pedig a napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása nemcsak a tikkasztó nyárban fontos, hanem télen is. Amellett, hogy segít megőrizni az elsődleges védelmi vonalat képező bőr és nyálkahártya épségét, abban is támogatja az immunrendszert, hogy gyorsan kiüríti az esetleg a bélrendszerbe jutó kórokozókat is… Víz, tea, leves… Sok.

2. Rost, rostos, rostosabb…
Szintén gyakran hallott tanács, és szintén nem csak télen. De minek ez a sok rost? Mert ezek a rostok táplálják azokat a jó baktériumokat, amelyek a vastagbélben laknak, és amelyek megvívják a csatát a rossz bacilusokkal. Ráadásul a rostok megakadályozzák a székrekedést, ezzel együtt segítik kiürülni a bélbe jutott kórokozókat. És ha ez nem lenne elég, azokban a gabonákban, amelyekből a rostokat nyerhetjük, sok-sok B-, E-vitamin, szelén, magnézium, vas stb. található… Így talán kicsit érthetőbb…

3. Apropó, vitaminok
Azt mindenki tudja, hogy a téli meghűléses betegségek ellen a C-vitamin a csodaszer – az aszkorbinsav a védekezésben részt vevő fehérvérsejteket erősíti. Kevesebben tudják, hogy nem bogyó formájában a legjobb hozzájutni, hanem természetes forrásokból, vagyis télen főleg savanyú káposztából, paprikából, karalábéból, brokkoliból, citrusfélékből, tormából. A C-vitamin mellé érdemes E-vitamin tartalmú élelmiszereket is fogyasztani, azaz sok mákot, mandulát, mogyorót, tojást enni. A magyar lakosság nagy része D-vitamin-hiánnyal küzd télen. A sok séta mellett fogyasszon zsírdús tejtermékeket, hogy a kellő mennyiségben álljon a szervezete rendelkezésére ez a vitamin, amely segít elkerülni az influenzát és más légúti fertőzéseket.

4. Nem szitokszavak: szelén, cink, probiotikum
A két előző az egészségesen működő test nélkülözhetetlen nyomelemei közé tartozik. Hiányuk esetén nehezebben kezelhető a stressz, gyengül az idegrendszer, védtelenné válik a szervezet. Hogy miből nyerhet cinket és szelént télen? Egyen hagymát, brokkolit, vajat és tejtermékeket, állati belsőségekből, tonhalból, szárnyasokból készült fogásokat, amelyeket az Interfood is szívesen elkészít önnek, csak válogatnia kell kínálatunkból. A banánban, joghurtban, kefirben, savanyú káposztában található probiotikumok pedig télen is segítenek regenerálódni egy-egy betegség vagy vírusfertőzés után.

5. Meglepő? Nem. Egyen csípőset!
Végül egy talán kevesebbszer hallott tanács a téli immunerősítésről szólva. A csípős ételek felmelegítenek, vérbőséget okoznak, serkentik az emésztést. A csípős paprika a légutak kisöprője, a gyömbér legyőzi a vírusokat, a torma fertőtlenít és jól kezeli az arcüreggyulladást.

Higgyék el, ez nem is a teljes lista! És biztosan mindegyik jobb, mint téli álmot aludni…

Ez is érdekelheti

Ezek az ételek nem teszik tönkre a diétát

Ugye ismerős az érzés, amikor nap közben kellene egy-két falat harapnivaló, mert még sokára lesz ebéd, vagy éppen nincs idő többre, csak bekapni valamit gyorsan? Az esti nasikról már nem is szólva, amikor perceken át forgolódunk az ágyunkban, mert bizony éhesen feküdtünk le, és muszáj kiosonni enni valamit. Igen ám, de ezek az étkezések közötti…