Blog

Szűrők
egészséges ételek az asztalon

Energiaszint és jókedv télen? A táplálkozás segít!

Ahogy beköszöntenek a hűvös, sötétebb téli hónapok, sokan tapasztaljuk magunkon a levertség, fáradtság vagy akár a rosszkedv jeleit. Nem véletlenül – a hideg idő, a rövid nappalok és a napfény hiánya mind hatással vannak a szervezetünkre és a lelkiállapotunkra. De azt már kevesebben tudják, hogy az étkezési szokásaink is nagyban befolyásolják, hogyan érezzük magunkat testileg és lelkileg ebben az időszakban.

A tél és a szervezetünk: miért változik a hangulatunk?

A téli hónapokban csökken a szerotonin szintje a szervezetünkben – ez az a „boldogsághormon”, amely felelős a jó közérzetért. A napfény hiánya miatt a szervezet kevesebb D-vitamint termel, ami szintén hozzájárulhat a rosszabb hangulathoz, fáradtsághoz, és akár a szezonális depresszió kialakulásához is.

Ilyenkor ösztönösen is vágyunk a nehezebb, laktatóbb, szénhidrátban gazdag ételekre – ezek ugyanis gyors örömforrásként működnek, ám hosszú távon energiaszint-csökkenést és hangulatingadozást okozhatnak.

Mit együnk télen, ha szeretnénk energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak maradni?

Szerencsére az étrendünk tudatos alakításával sokat tehetünk azért, hogy testileg és lelkileg is jobban érezzük magunkat a téli hónapokban. Íme néhány élelmiszer, amit érdemes beilleszteni az étrendünkbe:

  1. Halak – az omega-3 zsírsavak forrásai

A lazac, makréla vagy tonhal fogyasztása nemcsak a szívünk egészségének tesz jót, hanem a hangulatunkra is pozitív hatással van. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a depresszió tüneteit, segítenek a koncentráció javításában és a mentális frissesség fenntartásában.

  1. Teljes értékű gabonák

A barna rizs, a zab, a bulgur és a köles lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hosszan tartó energiát biztosítanak, és segítenek elkerülni a vércukorszint-ingadozást – ezáltal kiegyensúlyozottabb lesz a hangulatunk is.

  1. Zöld leveles zöldségek

A spenót, kelkáposzta vagy mángold tele van folsavval és magnéziummal, amelyek szintén hozzájárulnak a jó közérzethez. Télen is érdemes rendszeresen fogyasztani őket – akár levesek, főzelékek formájában.

  1. Citrusfélék és más C-vitaminban gazdag gyümölcsök

A narancs, mandarin, kivi és grépfrút nemcsak az immunrendszerünket erősítik, de élénkítő hatással is bírnak. A C-vitamin segít csökkenteni a fáradtságot és támogatja az idegrendszer működését.

  1. Magvak és olajos magvak

A dió, mandula, tökmag remek magnéziumforrások, amelyek stresszcsökkentő hatásúak, ráadásul kiválóan laktatnak is, így segítenek elkerülni a nassolást.

Ünnepek után? Pihenj, mi főzünk helyetted!

A téli időszak nemcsak fizikailag megterhelő, de mentálisan is kimerítő lehet – főleg az ünnepek után, amikor már elegünk van a konyhában töltött hosszú órákból, a sütés-főzésből és a bevásárlásból. Ilyenkor különösen jól jön egy megbízható segítség, aki leveszi a főzés terhét a vállunkról.

Az Interfood ételkiszállítási szolgáltatás éppen ebben nyújt megoldást: változatos, egészséges, tápanyagokban gazdag fogások közül választhatsz, amelyek segítenek energikusabbnak maradni télen is – anélkül, hogy órákat kellene a tűzhely mellett állnod.

Legyen szó egy könnyed zöldséges rizottóról, egy szaftos halfiléről, vagy egy melegítő, tápláló levesről – az Interfood kínálatában biztosan találsz olyat, ami nemcsak finom, de a hangulatodat és az energiaszintedet is pozitívan befolyásolja.

A tél kihívásokat tartogat, de ha odafigyelünk az étkezésünkre, jelentősen javíthatunk a közérzetünkön. A megfelelő táplálkozás nemcsak a testi, de a lelki egészségünk kulcsa is lehet ebben az időszakban. Ha pedig a főzést inkább másra bíznád, válaszd az Interfoodot – mi egészséges és finom ételekkel segítünk átvészelni a telet!

Ez is érdekelheti

Illemszabályok az asztalnál I.

Ki ne hallotta volna gyerekkorában a szigorú dorgálást: „Ne könyökölj az asztalnál!” Nem ez az egyetlen illemszabály, amelyet az előző generáció tagjai megpróbáltak belénk nevelni, hiszen régen sok hasonló figyelmeztetésben volt részük a gyerekeknek a családi ebédek és vacsorák során. Sok családban így van ez még ma is, máshol már engedékenyebbek a szülők, hiszen az…