Blog

Szűrők
együtt a tűz körül

Együtt a tűz körül 2.

Előző cikkünkben már beszéltünk a családi tűzgyújtás előnyeiről, most következzen néhány praktikus tanács a kivitelezéséhez. Nem kell ahhoz Bear Gryllsnek lennünk, hogy neki merjünk fogni, még csak nem is kell lezuhannunk egy lakatlan szigeten. Mint mindennek, ennek is megvan a technikája és az apró fortélyai, amikre oda kell figyelni.

A tűzrakásnál mindig gúla alakot kell építeni, és végig erre kell törekedni. Alulra gyújtós kerül, ami lehet száraz fű, levél, száraz moha, papír, esetleg kifejezetten erre a célra kitalált gyújtós – vagyis olyan anyag, ami azonnal lángra kap. Erre rakjuk az apró, száraz ágacskákat, gúla alakban, de ne akarjunk azonnal méretes farakással kezdeni, mert akkor megfojtjuk a tüzet. Amikor az apró, száraz ágacskák lángra kapnak, kezdhetjük építeni a nagyobb gúlát: sorban helyezhetjük rá az egyre nagyobb ágakat.
Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek a sütögetéssel, egy-két óra biztosan eltelik, mire lesz annyi parázs, amivel már lehet valamit kezdeni. Nem kell aggódni, gyorsan telik az idő a tűz mellett, a gyerekek nagyon élvezik a látványát. Ha színes reklámújság papírokat dobálunk a tűzbe, a festékektől színessé válik a tűz is, amikor elégnek, ez nagy élmény lehet a kicsiknek. Ha úgy ítéljük meg, hogy van elegendő parazsunk, akkor ne tegyük több fát a tűzre, várjuk meg, amíg kialszik, és terítsük szét a parazsat.
Az előző cikkben bemutatott szalonna mellett klasszikus tűzön sült étel a virsli és a grillkolbász. Nagyon sokféle kapható már belőlük, ezeket is be kell irdalni és nyársrúdon megsütni a parázs fölött. Szintén nagyon finom a parázson sült burgonya, utánozhatatlan az íze! A megmosott, de nem hámozott krumplikat csomagoljuk be alufóliába, helyezzük a forró parázsba, és időnként forgassuk át őket. De kipróbálhatjuk a kukoricacsöveket, a fahéjjal megszórt almát, a fűszerezett gombafejeket, a paprikát, esetleg a cukkini szeleteket. Ha pedig szeretnénk kedveskedni a gyerekeknek, húzzunk mályvacukrot a nyársra, megpirulva és megolvadva igazán izgalmas íze lehet, egy darabka kekszre helyezve biztosan tetszeni fog a gyerekeknek.

Az Interfood ételfutár csapata mindenkit arra buzdít, hogy próbálja ki ezt a különleges családi programot, töltsön időt szeretteivel a nyári szabadság alatt vagy hétvégén. Hétköznapokon pedig rendelje tőlünk házhoz ebédjét, így nem kell azon aggódnia, hogy mit főzzön holnap!

Ez is érdekelheti

Paleo mindenkinek

Közel tíz éve hódít hazánkban a paleolit táplálkozás, ami egy étkezési trend esetében elég hosszú idő ahhoz, hogy le lehessen vonni a megfelelő következtetéseket annak előnyeiről és esetleges hátrányairól. Cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik ismerkednek ezzel a napjainkban igen népszerű gasztronómiai irányzattal. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy meglepően sok ember szenved úgynevezett civilizációs betegségekben,…