Blog

Szűrők

Csömör helyett okos ünnep

Okostelefon van, okosóra van, okos otthon létezik. Csak okos emberből van kevés, ha az ünnepi étkezésekről van szó… Ideje, hogy okos ünnepünk is legyen! Miért kellene annak, hogy karácsonyi vacsora, karácsonyi ünnepek, szilveszter olyan fogalmakkal társulnia, mint túlevés, felszedett kilók, gyomorrontás, kidobott ételek? Lehet erről másképpen is gondolkodni, és még csak különösebb forradalom sem kell hozzá, csupán némi belátás és józanság, meg egy kicsi tervszerűség.

Legelőször is például érdemes elgondolkodni azon, hogy az ünnepeknek része és nem lényege a dúsan rakott asztal és a lukulluszi lakomák. A karácsonynak és az év végi néhány, a karácsonyfa melletti napnak ugyanis az a legfőbb értéke, hogy azokkal lehetünk, akiket szeretünk, rohanás nélkül, határidők nélkül, munka nélkül. Ha így gondolunk erre az időszakra, akkor nem az lesz a legfontosabb, hogy megegyük a sokadik adag töltött káposztát, a tizedik szelet tortát, hanem az, milyen közös élményben lehetünk együtt: séta az esti fények alatt, korcsolyázás egy jó pályán, szánkózás vagy társasjáték a meleg szobában…

Azt is érdemes alapvetésül rögzíteni, hogy az okos ünnep bizony a hétköznapokon kezdődik. Tény, hogy a téli fénytelen, hideg időben az emberi szervezet kalóriadúsabb fogásokra vágyik. Nincs is ezzel semmi baj, ez a természet rendje. A hangsúly a mértéken van, ahogyan máskor is. Ha valaki megszokta, hogy reggelivel kezdi a napot, inkább többször eszik kevesebbet a nap folyamán, ügyel a megfelelő folyadékbevitelre, rendszeresen mozog stb., biztosan kevesebb az esélye, hogy felfúvódva várjon szódabikarbónás megváltást december 27-én…

A decemberi ünnepek ideje csodálatos időszak! És ebben óriásai szerepe van a remek ételeknek, a családdal elköltött étkezéseknek is. Hiba lenne nem élvezni, nem örülni a jó falatoknak. Íme az Interfood néhány tanácsa, hogy az asztalnál eltöltött idő sem egészségünk, sem az önbecsülésünk rovására ne menjen:

1. Az étkezésekre az egész nap tekintetében nézzen! Ha kiadós volt az ebéd, akkor a vacsora legyen szerényebb, ha már lecsúszott a délutáni családlátogatásnál néhány szelet süti, a következő megkívánt adagot inkább tegye el másnapra!

2. Az ünnepek alatt is egyen többször kevesebbet! Egyen lassan, élvezze ki az ízeket, rohannia nem kell, a gyomra pedig meg fogja hálálni a jól megrágott, számára előkészített ételt. Használjon kisebb tányért! Így biztosan kisebb adagokat szed majd magának!

3. Sétáljon, mozogjon, szánkózzon, futtassa meg a kutyát egy-egy jó ebéd vagy vacsora után!

4. Késő este, a lefekvéshez közel már ne fogyasszon zsíros, nehéz ételeket!

5. Igyon elegendő vizet, legyen mértéktartó az alkoholfogyasztásban! Ha finom koktélokat, borokat kóstol is, mindig igyon mellé vizet, hogy az alkohol által elvont folyadékot pótolja a szervezete számára!

6. Az ételek elkészítésekor használjon minél több köménymagot, ánizst, szegfűszeget, édesköményt, fahéjat – ez mind-mind gátolja a puffadás kialakulását és a telítettségérzetet. Fedezze fel a friss ananász, a gyömbér jótékony, zsírégető hatását!

7. Ha mégis nehéznek érzi magát, próbálja ki a borsmenta teát emésztéskönnyítőként!

+ Az ünnep megélése biztosan nem az ételek mennyiségén múlik! Élvezze az ízeket és a vendéglátás, a terített asztal örömeit, és legyen bátor új hagyományt, az okos ünnep hagyományát megteremteni!

Ez is érdekelheti

nyaral a család

Nyaral a család – de mit együnk?

Azoknak a családoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a családi nyaraláson minden étkezést étteremben költsenek el, nem kis fejtörést okoz a nyaralásra való felkészülés. E heti bogcikkünkben szeretnénk néhány praktikus tanácsot adni a nyaralás idejére. A magyar tenger, lángos, palacsinta, májkrémes és rántott húsos zsömle, fasírt és főtt kukorica – sokan emlékeznek még ezekre…