Blog

Szűrők

Farsangolás egészségesen

Már jó ideje benne járunk az év (evés szempontjából) egyik legkellemesebb részében, a farsangban, de még előttünk áll bő két hét, amikor, remélhetőleg, számos meghívásnak kell eleget tennie, bálban mulatnia, vagy fesztiválon kóstolnia a hurkát, káposztát, fánkot… Vagy már sok a jóból, és kissé elnehezedett a nehéz farsangi lakomáktól? Már ételt is csak a fitness és diétás menüsorokból rendel? Nincs ebben semmi meglepő; jó hír azonban, hogy akkor sem kell lemondania a farsangi örömökről, ha könnyítene a fogásokon, vagy ha eleve előnyben részesíti az egészséges étkezést.

Néhány apró trükk otthon, figyelmes ételrendelés az Interfood étlapjáról, és a kibillent egyensúly máris helyrehozható. Lássuk, milyen praktikákkal éljünk az egészséges farsangolás jegyében! Először is legyen kreatív és bátor! Ma már minden alapanyag lecserélhető egészségtudatosabb rokonára: a fehér lisztet helyettesítheti zabliszttel, magvakból őrölt lisztekkel, hajdinával stb.; a répacukor számtalan édesítővel pótolható; a zsírt, a vajat margarinnal, kókuszzsírral pótolhatja; ha pedig a só mennyiségét csökkenti, élvezheti az ételek természetes ízét.

Éljen a mértékletesség aranyszabályával: főzzön, szedjen, rendeljen kevesebb ételt! Ha mégis nagy az adag, felezze meg egy barátjával vagy kollégájával! Ha a nap során többször eszik kevesebbet, a szervezete jobban képes kordában tartani az étvágyát – a megrendelt étel egy része biztosan elegendő lesz uzsonnára, vacsorára is. Bár a farsangi fogások jellegzetessége, hogy sok forró olajban sülnek ropogósra, miért kellene ragaszkodnia ehhez a technológiához? A fánk remek lesz akkor is, ha a sütőlapon vagy egy muffinsütőben süti, a kolbász sütőzacskóban, sőt római tálban is zamatossá varázsolható!

Korhelyleves? El sem tudja képzelni füstölt kolbász nélkül? Próbálta már füstölt erdei gombával? Mennyei eledel… sok-sok káposztával főzve pedig az emésztést is könnyíti. Hiszi vagy nem, a kocsonya készülhet csirkelábból vagy pulykahúsfélékből is – a vonalai hálásak lesznek ezért a megoldásért. Az ételek sűrítésekor kerülje a rántást, helyette gazdagítsa őket krumplival, habarja kefirrel vagy sűrítse saját anyagából a levest, főzeléket! A párolás pedig még a legkényesebb gyomrúaknak is megfelelő konyhatechnológiai eljárás lehet, ha hús vagy zöldség készül.

Tömény alkohol helyett egészségesebb kiegészítő egy pohár száraz bor, gyerekeknek cukros üdítő helyett a farsangi bálon is megfelelőbb a víz vagy az ízesítetlen tea – éppoly jól fogják érzeni magukat. Ne felejtkezzen meg a gyümölcsökről, salátákról sem! És még egy utolsó, talán kevesebbszer hallott tanács: az elfogyasztott étel lehetőleg ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg – amikor az Interfood által önnek készített ebédet melegíti, tartsa szem előtt ezt a szempontot is, hogy mind ízlését, mind egészségét leginkább szolgálhassa a házhoz rendelt étel.

Ez is érdekelheti

Ideális étkezések egy ideális napon, azaz így is ehetne a család…

Hátha egyszer sikerül megvalósítani… Talán nem is annyira bonyolult egy ideális napot szervezni az étkezés szempontjából. Bár kétségtelen, hogy némi szervezést, felkészültséget és tudatosságot igényel. Viszont a saját és gyermekeink egészsége szempontjából hatalmas lépés lehet, és ha egyszer már összejött az „ideális nap”, akkor nincs más teendő, mint annak a napnak a tanulságait és rutinjait…