Blog

Szűrők
szilveszter

Szilveszteri érdekességek

Itt az ideje az ünneplésnek, a lazításnak, egy kis hátradőlésnek. Akármilyen nehéz is volt ez az év, Szilveszter és Újév napján a világ számos táján ugyanazt szeretnék az emberek: elengedni a régit és vágyakozással telve várni az újat. Az Interfood egy dolgot biztosan tud a következő évre vonatkozóan: továbbra is várjuk kedves megrendelőinket, ránk minden időben számíthat! Ételrendelés, ebéd házhoz szállítás az Interfoodtól 2021-ben is.

 

Janus, az ajtók és kapuk római istene

Az első újévi ünnep 2000 évre nyúlik vissza. Julius Caesar, Róma császára elsőként nyilvánította január 1-jét ünnepnapnak. A hónapot Janusról, az ajtók és kapuk római istenéről nevezte el. Janusnak két arca volt, az egyik előre, a másik hátra nézett. Caesar úgy gondolta, hogy ez a kettősség remekül illik az új esztendő első hónapjához.

 

Nem csak a lencse, de a saláta is!

Szilveszterkor jó, ha eszünk leveles zöldséget. A hagyomány szerint minél több leveles zöldséget fogyaszt az ember, mint pl. a saláta, annál nagyobb jólét vár rá a következő évben. Persze a hüvelyesek, mint a lencse és a borsó szintén kiválóak, de a leveles ételekről már kevesebb szó szokott esni. Pedig nem érdemes kockáztatni, a lencse mellé biztosan elfér egy kis fejessaláta is, pláne, ha a következő évi jólét a tét.

 

Pezsgő, te csodás!

Pezsgővel koccintani igazi klasszikus szilveszteri szokás. Gondolta volna, hogy akkortól lett divat a pezsgő és a habzó bor, amikortól a parafát felfedezték? Előtte ugyanis bajos volt az üvegek lezárása, ám a 17. században megjelent parafadugók új távlatokat nyitottak.

 

A spanyol szőlő

Ami nekünk az újévi lencse, az a spanyoloknál a szőlő. De nem ám akárhogyan – 12 másodperc alatt 12 szemet kell lenyelni, mindezt úgy, hogy az újév első 12 másodpercére essen a habzsolás. Ez azt jelenti, hogy nagyon gyorsnak és nagyon ügyesnek kell lenni – ha viszont sikerül, a spanyol hagyományok szerint csupa jó vár ránk a következő esztendőben.

 

Csirkét és homárt ne!

Azt tudjuk jól mi, magyarok is, hogy a csirke a hátrafelé kaparásával elkaparja a szerencsét és a pénzt a háztól. De mi a helyzet a homárral? Sajnos ugyanez, a hátrafelé mozgásával elviszi a jószerencsét. Kevés családot érint hazánkban a rosszul időzített homárevés veszélye, ha viszont mégis azt tervezte újévi menünek, gondolja át még egyszer a dolgot!

 

Ha az új esztendőben sem lesz több ideje vagy nagyobb kedve a főzéshez, ne keseredjen el, az Interfood áll rendelkezésére! Az ebéd házhoz rendeléssel megkönnyítheti mindennapjait, mi pedig házhoz szállítjuk a kiválasztott fogásokat. Vigyázzon magára, óvja önmagát és szeretteit, szánjon időt a pihenésre!

 

Ez is érdekelheti

szilvaleves

Szilva és fahéj – a mennyekben köttetett frigy

Ha azt halljuk, Rómeó és Júlia, azonnal az örök, mindent legyőző, tökéletes szerelemre gondolunk. Ha azt, szilva és fahéj, a nagyi konyhája, a gyermekkor számolatlanul magunkba tömött gombócai, a téli esték ünnepváró illatai idéződnek fel elsőként. Színtiszta nosztalgia, ami a múltba repít, megmosolyogtat, és ezernyi emléket elevenít meg. Tökéletes együttállása az ízeknek… A fahéj ma…