Blog

Szűrők

Vadas marha: marha jó – bármikor

Tudta, hogy Erdélyben a száraz mézeskalácsot is belereszelték a vadas mártásba? Sőt, az ő közvetítésükkel aztán ezzel az elkészítési móddal került az angol és a zsidó konyha ételei közé is? Igen-igen, a vadas mártás még bárki számára rejthet meglepetéseket…

A vadas klasszikus, mégis, ha úgy tetszik, egyszerű fogás a magyar asztalokon, amit, be kell ismerni, csak jó szakács tud igazán jól elkészíteni. Kényes étel, amelyet apró fogások tesznek a magyar családok kedvelt fogásává. Otthon vagy a menzán, magunk által készítve vagy a házhoz rendelést választva a vadas marha mindig jólesik. Mit várunk tőle? A hús feltétlenül legyen omlós, essen szét a fogak között, hogy a marhát körülfolyó szósz szinte azonnal hatolhasson az így felszabaduló rostok közé, pikáns ízzel toldva meg a hatást. A mártás nem lehet sem túl híg, sem túl sűrű, bár arról már a rajongók véleménye is megoszlik, hogy teljesen simának vagy apró zöldségdarabokkal gazdagnak kell-e lennie.

Ha ön az Interfoodnál rendeli meg a vadast, a következőkre számíthat: hatalmas adagot fog kapni, jól vágható marhaszeletekkel, melyeket sok-sok szarvacska tészta kanyarog körül, és bőséges adag mártás borít be. A villájára tűzött és a szószba mártott falatról az édes-fanyar folyadék nem csöppen le, hűséges kísérője marad húsnak, tésztának. Az ízeket séfjeink élvezhetővé teszik kisgyereknek és idősebbeknek egyaránt, a mártás kellemes harmóniáját semmilyen durva elhajlás az édes vagy a sós, a savanyú vagy a borsos felé nem töri meg.

Mert ez itt a lényeg, amit az Interfood szakácsai jól tudnak: a vadas mártás finomra hangolt étek! Nem kell, nem szabad cifrázni a fűszerezést, de a végső ízt finom egyensúlyok alapján kell beállítani! A sárgarépa-fehérrépa-zeller arányait tekintve jól működik a 3:2:1-es viszonyítás; nézze csak az ételes dobozra ragasztott címkét: éppen ennek megfelelően készítettük önnek!

Az ételt hajdanán pácolt vadhúsból főzték. Ma legelterjedtebb változatai a marha vadas vagy a nyúlból készített verzió. Bármiből legyen is, alapszabály, hogy a hús száraz nem lehet! Köretként jól harmonizál vele a gyorsan és egyszerűen tálalható száraztészták valamelyike, de ha önmagának és családjának, időt és energiát nem kímélve, van módja készíteni, adjon mellé zsemlegombócot, burgonyakrokettet, esetleg knédlit! Ezekkel a köretekkel még inkább emelheti ennek az egyszerű, mégis rafinált ételnek az értékét.

Tekintse meg a Vadas marháról készült videónkat!

Ez is érdekelheti

Sült krumpli

  Vajon létezik olyan ember, aki nem szereti a sült hasábburgonyát, egyszerűbb nevén a sült krumplit? Ez az az étel, amit még a legválogatósabb gyerek is szívesen megeszik, amit nem lehet elég gyakran készíteni, és bár nem a legegészségesebb fogás a világon, mégis rengetegen imádják. Az Interfood ezen a héten a sült krumpliról mutat négy…