Blog

Szűrők

Így készíts otthon sós citromot

Akik olvasták előző blogcikkünket, azok számára már nem ismeretlen a sós citrom fogalma. Akik még nem, azoknak röviden összefoglaljuk: a savanyított citrom esetében a citromot sós lében tartósítják, az eredmény pedig intenzív citrusos íz, melyet leginkább fűszerként lehet alkalmazni. Ahogyan azt korábban ígértük, e heti cikkünkben receptet is mutatunk ehhez a különlegességhez. Tartson az Interfooddal, hátha kedvet kap az otthoni elkészítéshez!

Akadnak olyanok, akik szerint hazánkban nem lehet megfelelő minőségű sós citromot készíteni, hiszen Marokkóban, a sós citrom hazájában egy különleges fajta, apróbb méretű, édeskésebb ízű és gazdagabb zamatú fajtából készítik a helyiek ezt a különleges fűszert. Mivel nálunk ezt a fajta citromot nehéz beszerezni, az eredmény sem lesz ugyanolyan. Próbálkozni és kísérletezni azonban így is érdemes, hiszen garantáltan különleges élményben lehet részünk.

Hozzávalók:

  • 6 db biocitrom
  • 10 db biocitrom leve
  • 15 dkg tengeri só
  • sterilizált üveg

Az üveget kifőzzük, hogy biztosan csíramentes legyen, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.

Tíz darab citrom levét kifacsarjuk és leszűrjük, hogy mag ne maradjon benne. A másik hat citromot jó alaposan megmossuk, majd egyik végüknél négybe vágjuk. Beleszórjuk a mélyedésbe a sót, lehetőleg jó sokat. A besózott citromokat egy üvegbe rétegezzük, kissé meg is nyomkodhatjuk őket. Ha az üveg megtelik, felöntjük a kifacsart citrom levével – az a jó, ha teljesen ellepi a gyümölcsöket. Amikor az üveg tele van, sötét, hűvös helyre tesszük, a legjobb a kamra polca, hűtőbe semmiképpen se rakjuk. Két nap után ellenőrizzük, hogy ellepi-e a lé a citromokat, ha nem, pótoljuk még citromlével. Ezt követően minden nap egyszer a feje tetejére állítjuk az üveget, majd vissza, hogy a sós és a citromos lé tudjon keveredni. Egy hét alatt elkészül, ez idő alatt a citrom héja megpuhul.

Az egy hét letelte után megkóstolhatjuk. Kiveszünk egy citromot, belsejét kidobjuk, csak a héját fogjuk használni. Érdemes leöblíteni felhasználás előtt. Nem úgy fogyasztjuk, mint egy savanyúságot, hanem mint egy különleges fűszert – tehát kis mennyiségben ízesíthetünk vele például salátákat, rizottókat, sülteket. Felbontás után hűtőben tároljuk!

Ön is kedvet kapott a kísérletezéshez? Ne habozzon, az új ízek életre szóló élményekké válhatnak az egész család számára. Rendelje házhoz a holnapi ebédet, így marad ideje kipróbálni ezt az egzotikus receptet. Interfood – velünk mindig jól jár!

Ez is érdekelheti

Petrezselyem, a csodanövény

A petrezselyem hazánkban a legszélesebb körben használt friss fűszernövény, gyakori összetevője a hagyományos magyar recepteknek. Ahogyan az olaszok az oregánót, mi, magyarok a frissen aprított petrezselymet tesszük mindenféle ételbe, legyen szó levesről, főzelékről, tésztáról vagy éppen salátáról. Szeretjük friss, üde ízét, és azt, hogy akár saját kis konyhakertünkben is tudjuk termeszteni, sőt, akár még balkonládában…