Karácsonyi sütemények a világ körül – ünnepi ízek otthonra
Ahogy közeledik a december, egyre gyakrabban kerülnek elő a sütőformák, és a konyhában lassan érezni lehet a fűszeres illatokat. A karácsonyi készülődéshez sok családban hozzátartozik a süteménysütés is – akár közösen, akár egy csendes délutánon, amikor végre jut egy kis idő az ünnepi hangolódásra. Bár a világ különböző részein más-más hagyományok élnek, egy dolog mindenhol közös: az ünnepi édességek készítése meghitt pillanatokat teremt.
Mézeskalács és bejgli – az elmaradhatatlan klasszikusok
Nálunk, Magyarországon a mézeskalács és a bejgli az ünnepi asztal állandó szereplői. A gyömbéres-fahéjas illatú mézeskalács díszítését kicsik és nagyok egyaránt élvezik, míg a mákos vagy diós bejgli a nagymamák receptkönyvéből származó örök kedvenc. Ha valaki azonban nem szeretne bajlódni a bejgli sütésével, az Interfood az 51. héten is gondol rá – étlapunkon elérhető ez a klasszikus sütemény, míg ebédre számos ünnepi fogás közül lehet választani, amelyek megkönnyítik a karácsonyi készülődést.
Ünnepi sütemények a nagyvilágból
Az ünnepi süteménykultúra nem áll meg a határoknál – a világ szinte minden táján készül valamilyen különleges édesség karácsony alkalmából. Nézzük, milyen finomságok kerülnek más nemzetek karácsonyi asztalaira!
Németország – Stollen
Ez a gazdagon gyümölcsözött, kandírozott narancshéjjal, mandulával és mazsolával készülő kalács vajban fürdetve és porcukorral megszórva kerül az asztalra. A Stollen Németországban ugyanolyan fontos, mint nálunk a bejgli.
Olaszország – Panettone és Pandoro
A Panettone Milánóból származik, levegős tésztájában aszalt gyümölcsök és mazsola lapul. A veronai Pandoro ezzel szemben inkább vajas, édeskés és magas, csillag alakú formában sül, gyakran porcukorral hintve tálalják.
Franciaország – Bûche de Noël
Ez a karácsonyi fatörzs formájú sütemény egy csokoládékrémmel töltött piskótatekercs, amelyet úgy díszítenek, hogy egy valódi farönköt idézzen – gyakran cukorgombákkal és hófödte dekorációval.
Lengyelország – Makowiec
A makowiec a mákos bejgli lengyel unokatestvére – tekerccsé formázott, mákos töltelékkel gazdagított kalács, amely szinte minden ünnepi asztalon ott van.
Anglia – Christmas pudding
A Christmas pudding egy igazán különleges desszert: már hetekkel karácsony előtt elkészítik, hogy az ízek összeérjenek. Aszalt gyümölcsök, diófélék, fűszerek és egy kevés brandy teszi különlegessé.
Recept: Fahéjas-mandulás csillagok – egyszerű, mégis ellenállhatatlan
Ha szeretnél valami újat, mégis otthon is könnyen elkészíthető süteményt az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a fahéjas-mandulás csillag receptet! Ropogós, fűszeres és tökéletes egy bögre forró tea vagy kakaó mellé.
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
- 250 g darált mandula
- 200 g porcukor
- 2 tojásfehérje
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
- A tojásfehérjéket verd kemény habbá a sóval, majd óvatosan adagold hozzá a porcukrot, míg fényes, masszív habot nem kapsz.
- Tedd félre a hab egyharmadát, ez lesz a tetejére való máz.
- A maradék habba keverd bele a darált mandulát, a fahéjat és a citromlevet.
- Nyújtsd ki a masszát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra, majd szaggass belőle csillagformákat.
- Tedd a kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend meg őket a félretett habbal.
- Süsd 140 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig – vigyázz, ne barnuljon meg a hab a tetején!
- Hűtsd ki, majd zárható fémdobozban akár egy hétig is eláll.
Ez a sütemény nemcsak ízletes, de gyönyörűen mutat a karácsonyi tálon is, ráadásul még ajándéknak is tökéletes!
Ünnepi ízek – stressz nélkül
A karácsony a szeretet ünnepe, de gyakran stresszessé válhat a sok feladattól. Ha úgy érzed, nem marad időd főzni, vagy szeretnéd magad megkímélni az előkészületek egy részétől, az Interfood segít! Az 51. héten elérhető menüsorunkban nemcsak klasszikus bejglit találsz, hanem változatos és finom ebédeket is, amelyek megkönnyítik az ünnepi időszakot.