Blog

Szűrők

Címke: zöldség

piknikre fel

Itt a nyár, irány a szabad tér, a friss levegő, a napsütés! Töltsük fel a testünket D-vitaminnal, a lelkünket pedig pozitív energiákkal, élvezzük a jó időt és az ezzel együtt járó jó dolgokat. Az egyik jó dolog, amit biztosan elhozott nekünk a jó idő, az a szabadban étkezés. Végre kiülhetünk a teraszra elkölteni az ebédünket,…

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az úgynevezett biotermékek. Sokaknak szívügye saját testük védelme, és mindent megtesznek, hogy megóvják egészségüket. Egészséges alapanyagot beszerezni azonban nem könnyű feladat, gyakran fejtörést okoz a családoknak. A biotermékek hívei hisznek abban, hogy az ilyen elnevezéssel illetett gyümölcsökben és zöldségekben megbízhatnak, azok elfogyasztásával biztosan nem ártanak szervezetüknek. Az ellentábor szerint ez…

Mindenki ismeri Borsószem hercegkisasszony történetét, akit úgy tettek próbára, hogy egy borsószemet csempésztek a matraca alá, hogy kiderüljön, valóban előkelő vér csörgedezik-e az ereiben. Ha ezt az apró göröngyöt nem veszi észre, és nyugodtan alszik, királyi családba ugyan be nem házasodhatott volna. Ő azonban egész éjjel csak hánykolódott, forgolódott, így bizonyítva, hogy méltó párja egy…

A tél, ami gyermekeink és az ételek viszonyát illeti, több szempontból is kihívás elé állítja a szülőt. Kevés a gyümölcs, pláne a hazai, amit a kicsik lelkesen fogyasztanának, és zöldségek közül sem éppen azoknak van szezonja, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek körében. A harsány, szemet gyönyörködtető színek helyett ilyenkor a szürkébb, földszínű hozzávalóké a…

Annak, aki a mérsékelt égövön él, télen két lehetősége van: 1. tömi magába a bogyókat, retteg a fertőzéstől, megfázástól, és, lehetőleg, téli álmot alszik, hogy elkerülje a hideg évszak minden gyengesége, kedvetlensége és betegsége; 2. vagy megérti, hogy a természet ebben az időszakban is képes őt felvértezni az említett nehézségek ellen, és kitanulja, miben mi…

Előkelő nevet visel ez az étel, egy előkelő, gazdag történelemmel rendelkező hely nevét. A gödöllői töltött csirkemell és a gödöllői mézes csók a névadó város hajdani nagyságának emlékét őrzi. Gödöllőt a XIV. században alapították, és bár a török hódoltság alatt szinte teljesen néptelenné vált, később újra benépesült. A XVIII. században Grassalkovich Antal volt erre a…

borsoleves

Simai Kristóf piarista szerzetes volt a XVIII. század végén, a Felvidéken. Szerkesztett egy szakácskönyvet, a „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére”. A mű kéziratban maradt egészen 2011-ig, akkor látott először nyomdafestéket. Pedig hihetetlenül izgalmas mű, mindenki számára, akit érdekel a gasztronómia, szeret főzni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi kerül(het) a tányérjára. Szóval, az 1790-es évek végén…

Helyes étkezésre tanítani gyermekeinket a nevelés szerves része – jó esetben. Kellő tudatossággal és következetes odafigyeléssel már kisgyermekkorban megalapozhatóak a felnőtt kor szokásai. Jó, ha ez eszünkbe jut akkor is, ha a legegyszerűbben megoldható uzsonna hazafelé a büfésnél megvásárolt kürtős kalács lenne… És szülőként azt is érdemes tudatosítani, hogy az otthon kialakított jó szokások később…

Naponta jönnek szembe velünk a címben említett kifejezések: pékségben, konditerem hirdetéseiben, a vegyesbolt termékei között… Megszokottakká váltak, talán anélkül, hogy valóban tisztában lennénk a tartalmukkal, jelentésükkel. Mert mivel egyenlő az, hogy fitnesz? Nem mást takar a szó, mint azt, hogy fogyókúra? Esetleg a testépítő sportok egyike lenne? Mi az, ami alakbarát? Ami jólesik, ami jót…

Bátran kijelenthetjük, hogy az Újházy-tyúkhúsleves Magyarország egyik legkedveltebb levese. Kerüljön akár hétköznap, akár ünnep alkalmával az asztalra, biztosak lehetünk benne, hogy nem okozunk vele csalódást. Egy jó adag ebből az aranyszínű levesből átmelegít még akkor is, ha egy szürke, téli napon az irodába rendeljük ebédünket, hogy végre valami jó is történjen aznap… Az Újházy-leves az…

Mivel fizethet?