Blog

Szűrők
muszaka az asztalon

Muszaka, a Balkán kedvence

Görögország nem véletlenül az egyik legnépszerűbb utazási célpont, szinte mindenkinek a bakancslistáján szerepel csodálatos tengerpartjával. És ha már görögök, akkor szót kell ejteni a jellegzetes görög konyháról, aminek egyik jellegzetes étele a muszaka. Ez a görög specialitás olyan, mint az olaszoknak a carbonara spagetti – sokan sokféleképpen készítik, de azért mégiscsak az eredeti az igazi. Ezen a héten az Interfood a muszaka nyomába ered, feltett szándékunk kideríteni, mitől ennyire finom!

Mi is tulajdonképpen a muszaka?
Lehetne egy jófajta süteménynek is a neve, vagy valami izgalmasan fűszerezett húsé, de ez nem más, mint egy gazdag rakott étel. A rakott ételeknek szinte minden kultúrában nagy szerepük van, hiszen laktatóak és nagyon kiadósak, ezért sokszor pénztárcakímélőek is. És persze nagyon finomak, hiszen mégiscsak ez a legfontosabb egy étel esetében.

Eredete
A Földközi-tenger vidékéről eredeztetik ezt a padlizsános-húsos rakott ételt. Ami rendszerint kerül bele, az padlizsán, darált hús és paradicsom. Ezek az alapok, aztán ahogyan az lenni szokott, ahány ház, annyiféle elkészítési mód. A hús eredendően marha vagy bárány, de a muszaka elkészíthető sertésből is. A húst ledarálják, és gazdagon fűszerezve megdinsztelik. Az eredeti görög változatban nincsen krumpli, csupán a hús, a paradicsom és a padlizsán, amit besamel mártással rétegeznek és öntenek nyakon. Az idők során azonban maguk a görögök is engedtek a saját szabályaikból, és mára már feléjük is kerülhet bele krumpli, gomba vagy akár cukkini is.

Hogy kerülnek a képbe a németek?
Ha tipikusan görög étel, akkor hogyan lehetséges, hogy sokan mégis a német konyhából eredeztetik ezt az ételt? A hunyó Nikolaos Tselementes, aki bár görög volt, de Bécsben tanult, és híres séf vált belőle. Ő jegyezte le a besameles receptet, és végül ez terjedt el szerte a világban.

A szabály az szabály
A sokféle elkészítési mód megengedett a muszaka esetében, hiszen több változatban létezik, akár vegetáriánus muszakával is találkozhatunk. Ami viszont megtörhetetlen szabály, az a rétegek sorrendje. Alulra kerülnek a pirított padlizsán szeletek, rá a darált, párolt és erősen fűszerezett marhahús (vöröshagymával, fokhagymával, paradicsommal, fahéjjal, szegfűborssal és fekete borssal) majd a tetejére egy jókora adag eredeti besamel mártás. A legtetejére illik tenni egy kis zsemlemorzsát, ami finom ropogósra sül a sütőben.

Ha Ön is szívesen megkóstolná ezt a különleges ételt, ne habozzon sokat, rendelje meg az Interfoodtól és mi házhoz visszük Önnek! Válasszon mellé egy finom levest és kedvenc desszertjét, így teljes értékű ebédben lehet része.

Ez is érdekelheti

Rózsaszín nagykövetünk, a meggyleves

Különös fogás a magyar asztalokon a meggyleves. Számunkra tulajdonképpen hétköznapi, ismerjük, szeretjük gyerekkorunk óta, vitatkozunk, hogy melegen élvezhetőbb-e vagy mindenképpen behűtendő, és kísérletezgetünk, milyen idénygyümölccsel egészítsük ki, megbolondítsuk-e alkohollal, készítsük-e valamilyen növényi tejjel a tehéntej helyett… A hozzánk látogató külföldiek azonban úgy néznek a mi meggylevesünkre, mint a földön kívüli, idegen civilizáció tagjára: édes-krémes, rózsaszínű…