Blog

Szűrők
Paradicsom – zöldség vagy gyümölcs?

Paradicsom – zöldség vagy gyümölcs?

Örök kérdés, amin még a barátok is képesek összevitatkozni, akárcsak az eper kontra szamóca dilemma. Az Interfood ismét nagy leleplezésre készül, cikkünkből megtudhatja az sokezer forintos kérdésre adandó helyes választ. Korábbi cikkünkből kiderült, hogy a kapribogyó nem is fán terem, most pedig kiderül, hogy a paradicsom mivel osztja meg az egész világot.

Paradicsom, avokádó, zöldborsó, tök, olívabogyó. Mi a közös bennük? Hogy egyesek szerint, ezek mind gyümölcsök. A legérdekesebb azonban az a leleplezés, hogy ha alaposabban megvizsgáljuk a dolgot, akkor kiderül, hogy semmi értelme nincs ennek a sokat vitatott kérdésnek. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, honnan érkezett a piros finomság hazánkba!

A paradicsom amerikai eredetű növény, Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Európai körútját a 16. században kezdte meg, nálunk első körben dísznövényként tündökölt, Dunakeszin 1870-ben kezdte el termeszteni egy kertésztársaság. Nem kellett sokat várni ahhoz, hogy mindenki megszeresse, és a magyar gasztronómia oszlopos tagjává váljon.

Akik szerint gyümölcs a paradicsom, azok arra hivatkoznak, hogy magvakat tartalmaz, és a virágból fejlődik ki maga a termés, mint ahogyan a borsó, az avokádó, a tök és az olívabogyó esetében is. Ha ez az érvelés megállná a helyét, akkor a kukorica is gyümölcs lenne, ez viszont soha nem szokott felmerülni. Akkor tehát zöldség? Nem! Valójában egyik sem, hiszen a kérdést csupán a botanika dönthetné el, az pedig van olyan vicces, és a közember számára titokzatos tudományág, hogy sutba dobja mindkét kategóriát. Botanikai szempontból ugyanis se zöldség, se gyümölcs kategória nem létezik. Más besorolást alkalmaznak, más szempontok alapján, így tudományos értelemben nincs értelme a kérdésnek.

Sokakat mégsem hagy nyugodni a téma, és nem csak hazánkban, de még a paradicsom szülőhazájában, Amerikában is. Ott még bírósági per is indult annak érdekében, hogy végre szülessen döntés, ennek eredményeképpen a paradicsomot a zöldség kategóriába sorolták.

Mit érdemes még tudni erről a titokzatos növényről? (Nevezzük csak növénynek ezentúl, az a biztos.) Magas a vitamintartalma, különösen C-, A1-, B1-, és B2-vitamin található benne nagy mennyiségben, de van benne jócskán karotin, tomatin és likopin, melyek segítségével szervezetünk fel tudja venni a harcot a gombás megbetegedésekkel és a gyulladásokkal, valamint segít megőrizni egészségünket, és megóv a daganatos megbetegedésektől.

Ha fel szeretnénk sorolni az Interfood étlapján szereplő összes paradicsomos ételt, arra egy egész blogcikk sem lenne elegendő, olyan sok van belőlük. Imádjuk a paradicsomot, ahogyan kedves megrendelőink is, ezért bátran buzdítunk mindenkit arra, hogy kóstolja végig őket! Ha ebéd házhozszállítást szeretne, válassza az Interfood ételfutárt!

Ez is érdekelheti

wellington bélszín

Dubarry, Esterházy, Jókai – mindenki egy helyen

Avagy a nagy leleplezés! Önnek is bosszúságot okoz, amikor egy étteremben a tulajdonneveket látva hirtelen teljesen összezavarodik, mert mindegyik ismerősnek tűnik, de hirtelenjében nem tudja, milyen elkészítési módot takarnak? Jó lenne tudni, akkor nem kellene a pincértől tudakolni a részleteket. Az Interfood most is a segítségére siet, oszlassuk el a homályt együtt, ismerje meg, mit…