Blog

Szűrők
sárga sütőtök őszi levelekkel

Melyik tököt válasszam?

Nyakunkon a sütőtökszezon, de mint minden élelmiszer esetében, a választék itt is akkora, hogy könnyű elveszni benne. Sárga és tök, ez eddig rendben van, de faragni akarjuk vagy éppen sütni, édes legyen vagy krémes állagú a sütés után? Az Interfood e heti cikkében végigvezeti olvasóit a különféle tökök útvesztőjében, és segít megtalálni a célnak leginkább megfelelőt. Ahogyan a nagy rizskalauz segített eligazodni a rizsfajták izgalmas világában, úgy most a tökök különböző fajtáit járjuk körül.

Igazi tökös útvesztő
Lopótök, spárgatök, úritök, pézsmatök, luffa, Haloween-tök, stájer tök, görögdinnye, csillagtök, sárgadinnye, uborka. Volt köztük meglepetés? Pedig ezek csupán a kobakosok családjának legismertebb fajtái, ezeken kívül még rengetegféle tök létezik a világon! A tök esetében szintén aktuális lehet a „gyümölcs vagy zöldség” vita, de mivel a paradicsom esetében már értelmetlennek nyilvánítottuk ezt a kérdést, cikkünkben inkább arra koncentrálunk, hogy milyen sütőtökfélét érdemes keresnünk attól függően, hogy mi vele a célunk.

Amit soha ne vegyünk
Amit tilos venni, az a nyersen darabolt tök. Vétek ez, nem hasonlítható a fél dinnye vásárláshoz. A tököt akkor szokták darabolva árulni, ha már elkezdett rothadni, és sajnos ilyenkor már az egészségesnek tűnő tökdarab sem finom. A másik probléma a darabolással, hogy amíg szabad levegőn áll a nyers tök, bizony veszít a nedvességtartalmából, ami baj, ha sütni szeretnénk.

Nagydobosi tök
A legfinomabb sütőtök, külseje ezüstszürke és bordázott, a legjobb az első dér eljövetele után szedni, hiszen ekkorra a keményítőtartalmának nagy része már cukorrá vált, húsa pedig nagyon finom édes. Sütve a legjobb, kifejezetten sütőtök. Ha kisgyermekeknek szeretnénk sütőtökpürét készítni, ez a legalkalmasabb a feladatra, mert húsa könnyen emészthető.

Haloween-tök
Kivájni és mécsest tenni bele – erre való. Emberi fogyasztásra alkalmas, de nem ajánlott, ugyanis nem finom az íze. Különböző méretekben kapható, óriási példányok is akadnak belőle.

Hokkaido-tök
Kicsi, kerek és nagyon élénk narancssárga színű tököcske, ami egyre elterjedtebb a hazai hipermarketek zöldségpultjaiban. Előnye, hogy kicsi, egy embernek is tökéletes választás. Lehet sütni és főzni is, de leginkább arra alkalmas, hogy megtöltsék, és úgy tolják be a forró sütőbe.

Kanadai sonkatök
Ez jelenleg hazánkban a legelterjedtebb sütőtökféle, egyaránt kiválóan alkalmas sütésre, főzésre. Íze finom édes, főleg ha a dér már megcsípte a szántóföldön. Elérhető különféle méretekben, mostanában divatos lett a kisebb méretű tökök termesztése is.

Dísztök
Nagyon hangulatos lehet az asztalra téve egy szép őszi dekoráció kiegészítéseként, de fontos tudni, hogy a boltban kapható kicsi dísztökök valóban csak díszítésre alkalmasak, emberi fogyasztásra nem! Még a meleg lakásban is hosszú hetekig eláll, és gyönyörködtet bennünket változatos színeivel, csíkjaival.

Reméljük sikerült segítenünk kedves olvasóinknak, hogy eligazodjanak a tökök színpompás világában, és ezek után könnyedén ki tudják választani a számukra legmegfelelőbbet. Ha szereti a sütőtököt, de nem akar egész nap a tűzhely mellett állni, rendelje ebédjét házhoz az Interfood ételfutártól, utána már csak a töksütéssel kell bajlódnia.

Ez is érdekelheti

foodbox

Foodbox – gyorsan és egészségesen!

Mai rohanó világunkban felértékelődik minden, amivel időt spórolhatunk, hiszen minden óránkra legalább másfélszer annyi teendő jut, így aranyat érnek az olyan megoldások, amelyekkel értékes perceket takaríthatunk meg. A Foodbox finom dobozai ennek szellemében készültek, szinte bárhol beszerezhetőek, villámgyorsan el lehet készíteni őket, ráadásul finomak és egészségesek! Mi az a Foodbox? A Foodbox termékei 8 éve…