Blog

Szűrők
retek

Retekkavalkád

Ön is hiányolja már étrendjéből a friss, tavaszi ízeket, a friss újhagymát, a zöldsalátát, a ropogós sárgarépát és a tavaszi retket? Bizony sokunknak feladja a leckét a tavasz első hónapjaira a kellően egészséges, változatos és vitamindús táplálkozás, mert nehéz ilyenkor jó minőségű magyar zöldséghez jutni. Az Interfood ezen a héten a retket veszi górcső alá, ami a szárzellerhez hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és akár nyersen, nassolnivalóként is fogyasztható. Járjunk együtt utána, hogy melyik retket miért érdemes választani!

A nagy leleplezés
Meglepő módon retekből is számtalan fajta létezik, nem csak az a néhány, amivel a szupermarketek polcain egész évben találkozhatunk. Minden évszaknak megvan a maga retekfajtája, jól tudják ezt a termesztők, így képesek egész évben ellátni a vásárlókat friss retekkel. Elsőre azt hihetnénk, hogy ami kicsi és piros, az ugyanaz a fajta, de ez tévedés, hiszen minden évszaknak van több kicsi, piros retekfajtája.

Hónapos retek
A hónapos retket elsősorban frissen fogyasztjuk, meghámozni nem szükséges. Íze friss és üde, könnyű megemészteni, ugyanis kevesebb a rost- és illóolaj tartalma, mint a többi társának. Éppen ezért érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják, de azt érdemes tudni, hogy minden retek kissé megterheli a gyomrot, ezért rendszeres fogyasztása azoknak ajánlott, akik nem küzdenek semmilyen gyomorbántalommal. Tálalhatjuk párolva is, gazdagon fűszerezve, hirtelen lesütve – így szervírozza köretként például az indiai konyha.

Vajretek
A vajretket Marco Polónak köszönheti Európa, ugyanis ő hozta magával Kínából. Íze enyhén csípős, de húsa jóval lágyabb többi társáénál. A vajretek gumója nagyobb, mint a hónapos reteké, héját le kell hámozni, mert igen vastag. A vajretek nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, ami segít immunrendszerünknek védekezni a megbetegedések ellen. Leginkább szendvicsek mellé ajánlott, nyersen, de salátákba is kiváló alapanyag lehet.

Jégcsapretek
A jégcsapterek igazi téli kelet-ázsiai retekfajta. Íze enyhe, nem túl csípős, ezért a gyerekek is szokták szeretni, nyers formában is. A jégcsapretket hámozva kell fogyasztani, rendkívül jól beilleszthető a diétás étrendbe, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma. Segíti az emésztést a benne található enzimeknek és kén tartalmú vegyületeknek köszönhetően. Eredeti termővidékén, Ázsiában népszerű nem csak nyersen, de pácolva, fermentálva, sőt, még süteménybe sütve is.

Fekete retek
A fekete retek téli retek, íze erőteljesen csípős, húsa keményebb, tömörebb. A héját le kell hámozni, mert igen kemény és vastag. A fekete retekből készült szirupot a népi gyógyászat köhögéscsillapítónak, hurutoldónak tartja. A retekszirup elkészítéséhez a retket félbe vágjuk, egy kis mélyedést vájunk a közepébe, és mézet csorgatunk bele. Néhány órát állnia kell, addig a méz és a retek leve elkeveredik a mélyedésben. Ezt a szirupot kell fogyasztani, hogy csillapodjon a köhögés.

Ha Ön is szeretne egészségesen étkezni, a retek mellett az Interfood ételfutár is jó választás, hiszen nálunk széles választékot, friss és egészséges alapanyagokat, valamint garantáltan finom ízeket talál. Keresse weboldalunkat bizalommal, és válassza az ebéd házhoz szállítást!

Ez is érdekelheti

csirkepaprikas-interfood

Nem csirkepörkölt! Csirkepaprikás

Nokedlivel, avagy galuskával: magyar étel. Minden benne van, amit a hagyományos magyar konyháról tudni vélünk: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, bors, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és hús. Nem egyenlő azonban a csirkepörkölttel, ami tejföl nélkül készül. Nem is szívesen vesszük, ha tájékozatlan ember összekeveri a kettőt. A jó csirkepaprikás ismertetőjegye a sűrű, paprikás-tejfölös szaft, amelynek mindig elegendőnek kell…