Blog

Szűrők
Zeller, a csodagumó

Zeller, a csodagumó

Sokan nem szeretik a zeller ízét, sokan pedig nem is ismerik igazán, hiszen a magyar konyha csak levesek ízesítésére használja, egy húslevesbe vagy zöldséglevesbe téve kellemes ízt kölcsönöz az ételnek. A simán megfőtt zeller azonban valóban nem túl ízletes, így gyorsan helyet kap a „nemszeretem” zöldségek között, és a zellerkockák bizony gyakran a tányérokon maradnak. De valóban csak így lehet felhasználni? Nem lehet, hogy egy nagyszerű, de rosszul használt, „meg nem értett” zöldségről van szó? Eheti írásunkból kiderül!
Waldorf-saláta, ratatouille azaz francia lecsó, zelleres-hagymás tortácskák, zelleres-borsos paradicsomleves, prágai sonkatekercs, caponata, az olaszok lecsója, minestrone leves – csak hogy néhányat említsünk a világ egyes részein népszerű zelleres ételekből. Izgalmas fogások a friss, ropogós zeller aromájával, és aki megkóstolja őket, az meg fog lepődni azon, hogy mennyire újszerű élmény lehet egy jól kitalált zelleres étel elfogyasztása. Abban, hogy hazánkban nincs igazi kultúrája a zeller fogyasztásának, nagy szerepe van annak is, hogy mi csak egyféle zellert ismerünk, a gumósat, és annak a gumóját, esetleg a levelét használjuk fel. A gumós zeller szárgumót képez, melynek íze erőteljes, édeskésen fanyar, és valóban leginkább ízesítésre, fűszerezésre alkalmas.
Másik fajtája a szárzeller, amit hazánkban nem termesztenek, de külföldről behozva már elérhető a szupermarketek polcain zacskós kiszerelésben. Szárzeller, rúdzeller, angol zeller, halványított zeller, ezek mind egyazon növény különféle elnevezései. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy egy sima gumós zellernek a szárát csomagolják be és adják el, hanem egy teljesen másfajta növény ez, melynek gumója nem ehető, viszont a szára tartalmaz C-vitamint, amit a gumós csak elenyésző mértékben.
A harmadik fajta pedig a metélő zeller, melynek nagy kiterjedésű lombja van, levelei ásványi sókban gazdagok. Látható tehát, hogy a zellerben jóval több lehetőség rejlik, mint azt eddig hittük, a szárzeller például nyersen is fogyasztható, saláták kitűnő alapanyaga lehet. A fogyni kívánóknak a krumpli helyettesítésére szokták ajánlani, változatos módon lehet belőle köreteket készíteni. Hagymás-törött zeller, „zeller rizs”, sült zeller és társaik, érdemes őket egytől egyig kipróbálni!
Az Interfood a hagyományos ételek mellett fontosnak tartja, hogy haladjon a korral, és napra kész legyen az étkezési trendeket illetően is. A zellert nem csupán levesek ízesítésére használjuk, de kínálatunkban megtalálhatóak olyan különleges fogások, mint a zellerkrémleves, a rántott gombafejek paleo panírban sült zellerhasábokkal, valamint az argentin citromos sült csirkemell, melyben szintén található zeller. Próbálja ki őket, nem fog csalódni!

Ez is érdekelheti

mozgással az egészségért

Mozgással az egészségért

Hurrá, megérkezett a várva-várt dinnyeszezon! Imádjuk a dinnyét, mindig és minden mennyiségben jólesik. Az viszont már kevésbé esik jól, amikor a nyaralás előtt fürdőruhánkat próbáljuk magunkra erőltetni, és meglepetten tapasztaljuk, hogy az imádott dinnye lecsúszott a derekunk környékére az év folyamán. Pánikra azonban semmi ok, itt a megoldás: mozogni-mozogni és egészségesen étkezni! Soha nem késő,…