Blog

Szűrők
Zeller, a csodagumó

Zeller, a csodagumó

Sokan nem szeretik a zeller ízét, sokan pedig nem is ismerik igazán, hiszen a magyar konyha csak levesek ízesítésére használja, egy húslevesbe vagy zöldséglevesbe téve kellemes ízt kölcsönöz az ételnek. A simán megfőtt zeller azonban valóban nem túl ízletes, így gyorsan helyet kap a „nemszeretem” zöldségek között, és a zellerkockák bizony gyakran a tányérokon maradnak. De valóban csak így lehet felhasználni? Nem lehet, hogy egy nagyszerű, de rosszul használt, „meg nem értett” zöldségről van szó? Eheti írásunkból kiderül!
Waldorf-saláta, ratatouille azaz francia lecsó, zelleres-hagymás tortácskák, zelleres-borsos paradicsomleves, prágai sonkatekercs, caponata, az olaszok lecsója, minestrone leves – csak hogy néhányat említsünk a világ egyes részein népszerű zelleres ételekből. Izgalmas fogások a friss, ropogós zeller aromájával, és aki megkóstolja őket, az meg fog lepődni azon, hogy mennyire újszerű élmény lehet egy jól kitalált zelleres étel elfogyasztása. Abban, hogy hazánkban nincs igazi kultúrája a zeller fogyasztásának, nagy szerepe van annak is, hogy mi csak egyféle zellert ismerünk, a gumósat, és annak a gumóját, esetleg a levelét használjuk fel. A gumós zeller szárgumót képez, melynek íze erőteljes, édeskésen fanyar, és valóban leginkább ízesítésre, fűszerezésre alkalmas.
Másik fajtája a szárzeller, amit hazánkban nem termesztenek, de külföldről behozva már elérhető a szupermarketek polcain zacskós kiszerelésben. Szárzeller, rúdzeller, angol zeller, halványított zeller, ezek mind egyazon növény különféle elnevezései. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy egy sima gumós zellernek a szárát csomagolják be és adják el, hanem egy teljesen másfajta növény ez, melynek gumója nem ehető, viszont a szára tartalmaz C-vitamint, amit a gumós csak elenyésző mértékben.
A harmadik fajta pedig a metélő zeller, melynek nagy kiterjedésű lombja van, levelei ásványi sókban gazdagok. Látható tehát, hogy a zellerben jóval több lehetőség rejlik, mint azt eddig hittük, a szárzeller például nyersen is fogyasztható, saláták kitűnő alapanyaga lehet. A fogyni kívánóknak a krumpli helyettesítésére szokták ajánlani, változatos módon lehet belőle köreteket készíteni. Hagymás-törött zeller, „zeller rizs”, sült zeller és társaik, érdemes őket egytől egyig kipróbálni!
Az Interfood a hagyományos ételek mellett fontosnak tartja, hogy haladjon a korral, és napra kész legyen az étkezési trendeket illetően is. A zellert nem csupán levesek ízesítésére használjuk, de kínálatunkban megtalálhatóak olyan különleges fogások, mint a zellerkrémleves, a rántott gombafejek paleo panírban sült zellerhasábokkal, valamint az argentin citromos sült csirkemell, melyben szintén található zeller. Próbálja ki őket, nem fog csalódni!

Ez is érdekelheti

Mi fán terem a kókusz?

A kókuszt, egzotikus gyümölcs lévén hazánkban leginkább csak kókuszreszelék és kókusztej formájában ismerjük, utóbbi nagy segítség azok számára, akik érzékenyek a tehéntejre. A nálunk kapható kis barna, rendkívül kemény kókusz íze szinte élvezhetetlen, ami nem is csoda, hisz rengeteg időt tölt a szupermarketek polcain, mire eljut a vásárlókhoz. Ezzel szemben azokon a vidékeken, ahol őshonos…