Blog

Szűrők

Címke: ősz

sütőtökös gofri

Az ősz megérkezésével nemcsak a természet öltözik meleg színekbe, hanem a konyhában is új időszámítás kezdődik. Ilyenkor a reggelek hűvösebbek, a takaró alól nehezebb kikecmeregni – de van valami, ami garantáltan segít: egy gőzölgő, illatos, szezonális reggeli. A hétvégi ráérős délelőttök tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy kicsit lelassuljunk, és valódi örömmé tegyük a reggelizést. Ebben…

szőlős zabkása

Az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse kétségtelenül a szőlő. Édes, zamatos, egészséges – ráadásul sokkal több van benne, mint egy egyszerű nasi. A szőlő nemcsak magában finom, hanem számos ételben is megállja a helyét, legyen szó reggeliről, főfogásról vagy desszertről. A következőkben bemutatunk néhány kreatív ötletet, hogyan használhatod fel ezt a csodás őszi gyümölcsöt a konyhában….

kurkumás latte

Ahogy a szeptember beköszönt, a reggelek csípősebbé, az esték hűvösebbé válnak. Ilyenkor egyre kevésbé esik jól a jéghideg limonádé vagy jeges kávé, és egyre inkább vágyunk valami melengető italra, ami nemcsak felébreszt, hanem testet-lelket átmelegít. Mégsem mindenki áll készen a télies, karakteres kávékra – a szeptember átmeneti időszak, amit érdemes finom, aromás, őszi italokkal kísérni….

gnocchi

A nyár utolsó meleg fuvallataival együtt szeptemberben valami különleges is megérkezik: a szüret ideje. Ez az időszak nemcsak a szőlő betakarításáról, hanem a gasztronómiai élvezetek csúcsra járatásáról is szól. A borvidékeken ilyenkor egymást érik a hangulatos borfesztiválok, ahol a jó bor mellé finomabbnál finomabb falatok, élőzene és vidám társaság dukál. A szüret és a bor:…

Sütőtök nélkül nincsen ősz, sokan már alig bírják kivárni, hogy elérhető legyen a boltok polcain és a piacokon az édes, sütni való tök. Hazánk éghajlata szerencsére kiváló a sütőtöknek, többféle is megterem a magyar földeken. A hazai fajták mellett azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hokkaido tök, amit a legédesebb sütőtökként tartanak számon a szakértők….

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére, ijesztget a mondóka, ismerjük mindnyájan gyerekkorunkból. De vajon hol, és miért kell egyszerre lépni? Miért támad ettől a mondattól, ritmustól rögtön katonás kedvünk? És mi köze a rétesnek egyáltalán a lépéseinkhez? Erről szól az Interfood e heti cikke, pontosabban magáról a rétesről, amit oly sokan szeretnek, legyen…

A citrom fontos alapanyaga a magyar gasztronómiának, süteményeink egyik legalapvetőbb fűszere a citromhéj, a limonádé pedig elképzelhetetlen citromlé nélkül. Jó szolgálatot tesz az őszi náthás időszak beköszöntével ez a savanyú, C-vitaminban gazdag gyümölcs. De mi a helyzet a lime-mal? Sokan tévesen csak zöldcitromként tartják számon a lime-ot, pedig számos módon különbözik a két gyümölcs. A…

A birsalmából készült édes és meglehetősen tömény birsalmasajt igazi őszi-téli klasszikus, és bár egyre kevesebben állnak neki otthon elkészíteni, piacokon és kisboltokban azért még találkozhatunk vele. A hagyományos birsalmasajt csupán gyümölcsből és cukorból készül, ez utóbbiból jó sok kell bele, ezért nem nevezhető kifejezetten diétás édességnek. Különféle kiszerelésben és méretben árulják, de aki otthon saját…

Vannak dolgok, amik széppé teszik még a hideg, szeles, esős napokat is, és hozzátartoznak a kellemes őszi-téli hangulat kialakulásához. Ilyen a kandallóban ropogó fa hangja, egy csésze forró tea, a sült tök illata és persze az utánozhatatlan sült gesztenye. Igen ám, de otthon sütni gesztenyét nem olyan könnyű feladat – ha nem jól kezdünk hozzá,…

Nincs jobb kirándulóidő az őszi kellemes hétvégéknél, amikor még van egy kis ereje a napnak, de az erdei avar már illatos, és az erdő telis-tele van gyűjtögetni való bogyókkal, termésekkel. A saját magunk által válogatott gyógynövények és termések talán még nagyobb varázserővel bírnak, így nem csak a családi program kedvéért érdemes belevágni egy erdőlátogató túrába….

  • 1
  • 2

Mivel fizethet?