Blog

Szűrők

Rétes, egy igazi klasszikus

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére, ijesztget a mondóka, ismerjük mindnyájan gyerekkorunkból. De vajon hol, és miért kell egyszerre lépni? Miért támad ettől a mondattól, ritmustól rögtön katonás kedvünk? És mi köze a rétesnek egyáltalán a lépéseinkhez? Erről szól az Interfood e heti cikke, pontosabban magáról a rétesről, amit oly sokan szeretnek, legyen az túrós, almás vagy éppen tökös. Tartson velünk, leplezzük le együtt az ország egyik legnépszerűbb desszertjét!

Törökök, osztrákok és magyarok

A rétes jellegzetes lágy tésztája ismert Szerbiában, Ausztriában és hazánkban is. Sokan hungarikumként tartják számon, de valójában nem kifejezetten magyar eredetű ez a nagyszerű desszert, sokkal inkább török. Az írásos feljegyzések szerint a 16. században, a török terjeszkedés idején terjedt el Európa-szerte. A vékony tésztából készült pékáruk lehettek az elődei, melyek még töltelék nélküliek voltak, és feltekerés helyett egymásra rétegezve fogyasztották őket.

Nyújtani, tekerni, tölteni

A rétes fejlődéstörténetének következő lépcsőfoka, amikor tölteni kezdték, kezdetben leginkább csak almával. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában népszerű volt a feltekert, megtöltött változat, melyet porcukorral meghintve tálaltak. A katonás rend és a rétes szeretete összeforrt egy híres magyar népdalban, amelyet Kodály Zoltán gyűjtött Nagyszalontán.

A rétesnyújtás tudománya

A jó réteshez megfelelő liszt, zsír és jól begyakorlott technika szükséges. A rétes ugyanis akkor az igazi, ha kellően vékonyra sikerül kihúzni. Nagymamáink idejében még minden lánynak meg kellett el kellett sajátítania a rétesnyújtás fortélyait, nagyiról leányra majd unokára szállt a tudás. Fontos volt még a tiszta vászon is, ugyanis szigorúan csak ezzel lehetett feltekerni a betöltött rétest.

Hagyományos és különleges rétesek

Az almás, a meggyes, a túrós, a diós vagy a mákos rétes mindenki számára ismerős, sőt, talán még a tökös és a káposztás is. Ám az ember találékony, és mindig valami újra vágyik, a rétes pedig kiválóan alkalmas a kísérletezésre, hiszen szinte bármivel megtölthető. Húsos, sajtos, puliszkás, tepertős, májas-rizottós, spenótos, tejberizses – csak hogy néhány extrémebbet említsünk.

Egy kiadós leves után jólesik egy finom rétes, és az ebéd máris el van intézve. Az Interfoodtól mindkettőt házhoz rendelheti, így megspórolhatja a főzésre szánt időt! Lakjon jól velünk, bízza ránk a főzést, és futáraink házhoz szállítják az ebédet!

Ez is érdekelheti

Kumkvat, a törpemandarin

A tél beköszöntével sajnos híján vagyunk a hazai friss gyümölcsöknek, ezért ilyenkor gyakrabban fordulunk a nagyáruházak gyümölcsös polcain található egzotikus termésekhez. A sárkánygyümölcs, a papaja, a rambután, a maracuja, a licsi, a csillaggyümölcs, a mangosztán, a durián, a kivano és a kumkvat ilyenkor nagyobb eséllyel landol bevásárló kosarunkban. Áruk kissé borsos, hiszen messze földről érkeznek…