Blog

Szűrők

Citrom vagy lime?

A citrom fontos alapanyaga a magyar gasztronómiának, süteményeink egyik legalapvetőbb fűszere a citromhéj, a limonádé pedig elképzelhetetlen citromlé nélkül. Jó szolgálatot tesz az őszi náthás időszak beköszöntével ez a savanyú, C-vitaminban gazdag gyümölcs. De mi a helyzet a lime-mal? Sokan tévesen csak zöldcitromként tartják számon a lime-ot, pedig számos módon különbözik a két gyümölcs. A lime tehát nem citrom, hiába zöld, ezt biztosan állíthatjuk, a további különbségekről pedig az Interfood e heti cikkében olvashatnak!

Citrom

A citrom a citrusfélék családjába tartozó, alapvetően kisebb méretű faféle, de akár 3-5 méteresre is megnőhet. Örökzöld, egész évben termést hozó növény, hazánkban igen népszerű déligyümölcs. Indiából származik, de ma már a világ számos táján termesztik – például Ausztráliában, Európa déli országaiban, Floridában, Kaliforniában. Melegigényes növény, ami megfelelő gondoskodás mellett hazánkban is megél, ha dézsába ültetve megóvjuk a téli fagyoktól. A citrom termésének mérete fajtafüggő, a kisebbektől az egészen nagyokig többféle méretben előfordulhat. Éretten élénksárga színű, vastag és puhább héjú gyümölcs, melynek húsa savanyú és kifejezetten lédús. Fontos összetevője süteményeknek, italoknak, de sós ételekhez is használjuk. Magas C-vitamin tartalma miatt ajánlott nyersen fogyasztani.

Lime

A lime ázsiai eredetű, a rutafélék családjába tartozó citrusféle. Manapság termesztik a trópusi és a szubtrópusi területeken, melegigényes növény, a hideg időt rosszul viseli. A növény termése a lime, ami éretten is élénkzöld színű, mérete kisebb, mint egy átlagos citrom. Héja kemény, kötöttebb húsú, kevésbé lédús gyümölcs. Íze erőteljesebb, mint a citromé, savanyúbb, fanyarabb, olykor kissé kesernyés. C-vitamin tartalma szintén magas. Az ázsiai konyha fontos szereplője, savanyúságok chutney-k, sütemények, levesek, koktélok és más italok összetevője.

Citromtorta, avokádókrém, ananászos csirke, mojito koktél, citromzselé, citromszörp – csak hogy néhány citrusos receptet említsünk, amelyet érdemes otthon is kipróbálni. Akinek pedig nincs ideje minden nap főzni, azokon segít az Interfood, tőlünk minden hétköznap finom meleg ételt rendelhet házhoz családjának. Lakjon jól velünk, étkezzen változatosan, vigyázzon az egészségére!

Ez is érdekelheti

Tökfőzelék – csak semmi pfúj!

Ha van étel, amely csalhatatlan módon jellemzi a magyar háziasszonyok talpraesettségét és leleményességét, a magyar konyha kreativitását, akkor a tökfőzelék az. Ha van étel, amely puszta létével képes két táborra osztani a magyarokat, akkor a tökfőzelék az. Ha van étel, mely megérdemli a rehabilitációt hosszú, hányattatott sorsa után, akkor a tökfőzelék kétségtelenül. Néhány kanál roppanós…