Blog

Szűrők

Szegfűbors, egy igazán aromás fűszer

Az Interfood blogján már számos fűszer bemutatásra került, többek között a csillagánizs, a fahéj és a szerecsendió. Némelyiket napi szinten használjuk, mégis lehet újat mondani róluk, hiszen a fűszerek eredetéről, gyógyhatásairól, vagy éppen változatos felhasználási módjaikról kevesen tudnak. Ezúttal a szegfűborsot fogjuk közelebbről megvizsgálni, ami nem tartozik szorosan a hagyományos magyar konyha ízeihez, mégis érdemes beszerezni, mert nagyon sokat ad ételeink zamatához.

Kolumbusz felfedezettje

Mint meganyi más élelmiszer, a szegfűbors is Kolumbusz Kristóf nagy felfedezései közé sorolható. A híres felfedező borsot keresett, és a Karib-szigetekre érve azt hitte, rátalált. Útjáról hazatérve borsként mutatta be a különleges, illatos új fűszert, és csak jóval halála után derült ki tévedése. Ugyan Kolumbusz 1601-ben importálta az első adag szegfűborsot, Európában csak a 16-17. században kezdett elterjedni használata. Az idők során Amerika és Anglia igen kedvelt fűszerévé vált.

A jamaicai az igazi

A szegfűbors őshonos Jamaicában, Guatemalában, Hondurasban és Mexikóban is, de a szakértők szerint a jamaicai változat a legjobb. Magas eugenol olaj tartalma miatt illata és íze intenzív, felfedezhető benne a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió, a bors, a kardamom és a borókabogyó aromája is. Éppen ezért használatakor ügyelni kell a mértékletességre, mert erőteljes íze elnyomhatja a többi fűszert.

Sokoldalú felhasználás

Kutatások bizonyítják, hogy ezt a rendkívül illatos fűszert sokoldalúan használták a múltban, a csokoládéval készített italok fontos összetevője volt, de alkalmazták a halottak balzsamozási eljárása során is. Később cipők illatosítására is igénybe vették, majd a férfi kozmetikai ipar igazi nagy felfedezettje lett. A népi gyógyászat szintén jól ismeri, és számos testi bajra alkalmazza ezt a kissé csípős fűszert.

Irány a konyha!

Erőteljes íze nagyon jól illik az édes süteményekhez és levesekhez. Sós ételek közül szinte bármibe tehetjük, de különösen finom lesz vele a hal, a vadhús, a marhahús, a borjúhús, a nyúlhús és a szárnyasok. Pácok, szószok, vagdalt húsok, pástétomok, raguk, kolbász- és húsáruk, salátaöntetek, lekvárok, likőrök kedvelt alkotóeleme.

Már el is kezdett azon gondolkodni, hogy milyen ételbe tenné szívesen ezt a különleges fűszert? Ha van ötlete, hajrá! Ha nincs, ne aggódjon, az Interfoodtól bármikor rendelhet finom ételeket önmagának és családjának. Ebéd házhoz rendelés – a legkényelmesebb megoldás a dolgos hétköznapokra!

Ez is érdekelheti

Koplalással a karcsúságért?

Legelőször is: NE. Másodszor: semmiképp. Harmadszor: mi az a karcsúság? Nem biztos, hogy egy természetéből adódóan 163 centisnek született, dús idomú hölgynek ugyanazt kell hogy jelentse a karcsúság, mint egy 178 cm magas, sportos testalkatúnak, vagy hogy ez a szó ugyanazzal a tartalommal nyer értelmet, ha valaki 21 éves fiatal lány, illetve ha 37 éves…