Blog

Szűrők

Újházy tyúkhúsleves

A magyarok híresen nagy levesrajongók – szívesen eszünk levest hidegben és melegben, ha jó napunk van, vagy ha éppen rossz, ünnepkor és szürke hétköznapokon. Jól is tesszük, hiszen a leves nagymértékben hozzájárul az egészséges emésztéshez, tele van zöldségekkel, olykor még hússal is, na és persze lével, ami különösen fontos, hiszen az emberek többsége bizony nem fogyaszt elegendő folyadékot a nap folyamán. Az Újházy tyúkhúsleves talán az egyik legnépszerűbb levese a magyar konyhának, és az Interfood megrendelőinek egyik legnagyobb kedvence. Annyira szeretjük, hogy most egy külön cikket szentelünk neki, tele érdekes információkkal!

Szerelmi bájleves

A legendás leves megalkotójáról, a századforduló egyik népszerű színészéről kapta a nevét, aki nem egyszerű előételnek, hanem afrodiziákumnak, sőt, szerelmi bájitalnak szánta. Hogy valóban ilyen hatással bír-e, azt mindenki döntse el maga, de annyi bizonyos, hogy a színésznek sikerült halhatatlan klasszikust létrehoznia, hiszen azóta is rendszeres szereplője az ünnepi ebédeknek. De ott van a valamire való éttermek és esküvők étlapjain is, hiszen egy ilyen finom fogás soha nem megy ki a divatból.

Vitás kérdések

Az Újházy tyúkhúsleves neve már sejteti, hogy az igazi bizony tyúkból készül, de vannak helyek, ahol szokás kakasból, jércéből, gyöngytyúkból is főzni. Ami biztos, hogy a leves leve aranyló, telis-tele van zöldségekkel, és ha mód van rá, házi tésztával. Ez utóbbi lehet cérnametélt vagy éppen csigatészta, ami éppen kéznél van a főzés során. Nem hiányozhat belőle a sárgarépa, a fehérrépa, a borsó, a gomba és a vöröshagyma sem, és persze a frissen szórt petrezselyem zöldje, amivel tálaláskor szokás meghinteni a forró levest. Ami még fontos, hogy ebben a húslevesben a húst darabosan szokás feltálalni, semmiképpen sem egészben.

Az Újházy tyúkhúslevest szinte lehetetlen nem megkívánni, főleg ebben a változékony, olykor meglehetősen hűvös tavasz időben.  Egy tányér forró leves után egy könnyű desszert is elegendő lehet, és máris megvan az ebéd. Aki viszont többre vágyik, az finom főételt is rendelhet a leves mellé az Interfood étlapjáról, így anélkül lakhat jól, hogy órákon át a konyhában kellene ácsorognia. Csak néhány kattintás, és futárunk házhoz szállítja az ebédet!

Ez is érdekelheti

borsoleves

Kikeletidéző színvarázs: tavaszi zöldborsóleves

Simai Kristóf piarista szerzetes volt a XVIII. század végén, a Felvidéken. Szerkesztett egy szakácskönyvet, a „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére”. A mű kéziratban maradt egészen 2011-ig, akkor látott először nyomdafestéket. Pedig hihetetlenül izgalmas mű, mindenki számára, akit érdekel a gasztronómia, szeret főzni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi kerül(het) a tányérjára. Szóval, az 1790-es évek végén…