Blog

Szűrők

Tárkony

A tárkonyos raguleves a magyar konyha legnépszerűbb levesei közé tartozik, hiszen laktató és rendkívül finom, amiben nagy szerepe van a tárkony különleges ízének. Régóta ismerjük és szeretjük a tárkonyt, gyógyhatásai miatt a népi gyógyászat ősidők óta nagyra tartja. Kiskerti körülmények között is jól érzi magát a növény, ezért alkalmas arra, hogy saját kertünkben nevelgessük, és a friss fűszert használjuk fel ételeinkhez. Az Interfood e heti cikkének főszereplője ez az igazán illatos és aromás fűszernövény!

Esztragon, tárkonyüröm

Előbbi két elnevezés talán ismeretlenül hangzik sokak számára, a tárkony nevet azonban mindannyian hallottuk már. Az északi féltekén vadon termő növény Erdélyből került hazánkba. A növény 120-150 centisre is megnő, évelő, tehát ha egyszer sikerül meghonosítani a kertünkben, többé nem lesz vele gondunk. A közepesen kötött talajt kedveli, és meglehetősen vízigényes, ezért rendszeres öntözést igényel. Érdemes évente visszavágni virágzás előtt, és friss hajtásait szellős helyen megszárítani. Száradás után keskeny leveleit használjuk fel.

Francia, orosz, német

A növény illatát illóolaja adja, mely erőteljesen fűszeres, enyhén csípős és igen karakteres. Konyhai felhasználásra leginkább a francia tárkony alkalmas, mert illóolaj-tartalma elérheti a 3%-ot is. A legtöbbet forgalmazott változat az orosz tárkony, ennek jóval csekélyebb az olajtartalma. A német tárkony jellemzője, hogy aromája csípősebb, keserűbb. Létezik vad tárkony is, amely a világ számos részén megterem.

Mihez illik?

A raguleves mellet nagyon sokféle ételnek ad különleges aromát. Salátákhoz, savanyúságokhoz, rizottókhoz, tokányhoz, tésztás ételekhez, főzelékekhez, főleg a zöldbab-, a zöldborsó-, és a burgonyafőzelékhez kiválóan illik. Húsok közül elsősorban a szárnyasokhoz, a juh- és a vadhúsokhoz ajánlják.

Ha mindez nem lenne elég, gyógyhatásai miatt is érdemes rendszeresen beiktatni étrendünkbe, teáját ugyanis epehajtóként, étvágyfokozóként és vesetisztítóként alkalmazza a népi gyógyászat. Ha szereti a tárkonyos ragulevest, mostanra biztosan meg is kívánta. Ha nincs kedve a tűzhely mellé állni, rendelje házhoz az Interfoodtól, futárunk elviszi Önnek!

Ez is érdekelheti

interfood a cobb saláta

A Cobb saláta

Az Ön újévi fogadalmai között is szerepelt, hogy tudatosabban fog étkezni 2019-ben? Esetleg egy életmódváltás? Sajnos nemzeti sajátosságunk a nehéz ételek készítése, a túlzottan nagy adagok és a túl kevés friss zöldség illetve zöldsaláta fogyasztása. E heti bogcikkünkben egy különleges salátát szeretnénk bemutatni, ami már az Interfood étlapján is elérhető sok más ételünk mellett. A…