Blog

Szűrők

Kovászolható zöldségek

Vannak ízek, illatok, amelyek szorosan összefonódnak egy-egy évszakkal. Tipikusan ilyen nyári íz a málna, a cseresznye, a barack, a dinnye, a rántott cukkini, a petrezselymes újburgonya, a grillezett ételek vagy a kovászos uborka. Ez utóbbit a magyarok rajongásig szeretik, alig van olyan ház, amelynek teraszán nem látni jó sok apró uborkával megpakolt üveget a nyári hónapok során. Kovászos uborkát készíteni nem bonyolult dolog, de kevesen tudják, hogy ugyanezzel az eljárással más zöldségekből is finom savanyúság készíthető. Az Interfood e heti cikke a fermentálás lehetőségeiről szól – mutatjuk, hogy mi mindent érdemes így eltenni!

A fermentálás

A fermentálás nem más, mint maga a kovászolási, azaz erjesztési folyamat. Ezt a technológiát már az őskorban is ismerték és használták az emberek. Ahány ház, annyi kovászolós recept, ezek közül mutatjuk be azt, amelyik talán a legelterjedtebb. Hozzávalók: kenyér, víz, só, kapor, egy jókora üveg és napos, meleg hely. Ezután már csak várnunk kell, hogy a kovászolás folyamata végbemenjen. A gluténérzékenyek számára a kenyér helyett a krumpli jó megoldás lehet, hiszen azzal is megoldható a kovászolás.

A kapron túl

A klasszikus recept kaprot ír, de számos más fűszernövény is jól illik a kovászolt zöldségekhez. Használhatunk hozzá bazsalikomot, borsmentát, citromfüvet, levendulát, babérlevelet, fűszerköményt, édesköményt, koriandert, kakukkfüvet, lestyánt, tárkonyt, tormát, zsályát, rozmaringot, oregánót vagy majoránnát. Érdemes előre kitalálni, hogy mely zöldség ízéhez melyik fűszer illik a legjobban, és azt választani hozzá.

Kovászolható zöldségek és gyümölcsök
A lista gyakorlatilag végtelen, de az alábbi zöldségekből és gyümölcsökből garantáltan finom kovászolt savanyúság varázsolható: articsóka, brokkoli, cékla, zöldbab, sárgarépa, retek, cukorborsó, cukkini, karfiol, sóska, spárga, torma, karalábé, zeller, petrezselyemgyökér, csemege kukorica, édesburgonya, fejes káposzta, fokhagyma, szárzeller, padlizsán, sütőtök, szőlőlevél, bimbóskel, fejes saláta, zöld paradicsom, kígyóuborka, mángold, spenót, vöröshagyma, lóbab, görögdinnye, sárgadinnye.

Ha imádja a kovászos uborkát, de nincs kedve, ideje elkészíteni, az Interfoodtól azt is megrendelheti. Élvezze ki a nyarat, az ebédet pedig bízza az Interfoodra!

Ez is érdekelheti

Bevezetés a paleo konyha rejtelmeibe 2.

Előző cikkünkben sorra vettük a paleolit diéta „no-go zónáit”, ezt a felsorolást folytatjuk most a cukrokkal. A harmadik szigorúan tiltott élelmiszercsoport a cukrok. Nincs ezen mit ragozni, édességek és desszertek nélkül sokkal nehezebbek a mindennapok. Mindnyájunk életében vannak olyan pillanatok, amikor elgyengülünk, és szükségét érezzük egy sütemény vagy édesség elfogyasztásának. Nem ritka az sem, hogy…