Blog

Szűrők

Panko morzsa, amivel a rántott hús még finomabb lesz

A panko elnevezés a legtöbb magyarnak semmit sem mond, a panko morzsa már talán ismerősebben hangzik. Főként olyan éttermekben találkozhatunk vele, ahol a világkonyha remekeit főzik az oda látogatóknak, esetleg reformboltok pocairól kacsinthat ránk. A panko morzsa Japánból származik, és nem más, mint egy durva zsemlemorzsa, amely kinézetre szilánkos hatást kelt. Azon túl, hogy a vele készült ételek különlegesek, vannak más előnyei is annak, ha a hagyományos zsemlemorzsát pankóra cseréljük. Az Interfood e heti cikkében a japán morzsáé a főszerep, tartson velünk!

Egy héj nélküli kenyér

Vajon lehet-e úgy kenyeret sütni, hogy annak ne legyen héja? Még a gondolat is vicces, ugye? A második világháborúban harcoló japán katonák leleményességéről árulkodik a tény, hogy nekik sikerült. A harcmezőn kenyérsütési lehetőségeik igen korlátozottak voltak, így gondoltak egyet, és a megkelt kenyértésztát fémlapok közé helyezték, amelyek elektromos áramot vezettek át a tésztán, így gyakorlatilag „hidegen” sütötték meg a tésztát. Az így készített kenyérnek pedig nem keletkezett kérges héja.

Kényszerből tradíció

Hogy mi köze ennek a kényszerpróbálkozásnak e heti főszereplőnkhöz, a pankóhoz? Bizony sok, a katonák találmánya ugyanis fennmaradt, és a héj nélküli kenyérből kenyérmorzsa lett. Ez a tradíció máig létezik, most is ilyen különleges módon állítják elő a panko morzsát, aminek jellegzetessége, hogy szép fehér színű, mert nem tarkítják barna kenyérhéjdarabok. A tésztalapokat egy különleges szerkezetben sütik meg, majd 18 órán át szabad levegőn szárítják. Ezt követi a durvára darálás, majd a magas hőfokon szikkasztás.

Egy másik fajta

Hogyan lehetséges az, ha a boltban kapható panko morzsában mégis vannak sötétebb színű darabkák? Úgy, hogy a japánok kétféle pankót használnak, az egyik a fentebb említett, fehér színű, a másik a sötétebb panko, amit teljes kiőrlésű kenyérből készítenek. Ez utóbbi hagyományos módon készül és sül, ezért vannak benne héjdarabkák is.

Miért érdemes kipróbálni?

Egyrészt mert a pankóval panírozott étel könnyedebb, ropogósabbra sül, és nem puhul vissza. Másik nagy előnye, nem szívja úgy magába az olajat, mint a hagyományos zsemlemorzsa, ezért kiváló kiegészítője a fogyókúrás étrendnek. Nem csak különleges, de egészséges is, ha valahol szembejön, érdemes tenni vele egy próbát!

Az Interfood Fitness és alakbarát menüjében mi is panko morzsát használunk, az így panírozott jércemell egyik kedvenc fogása egészségtudatos megrendelőinknek. Ha szívesen megkóstolná, keresse étlapunkat, válasszon mellé egy finom levest, és a másnapi ebéddel már nem is kell bajlódnia!

Ez is érdekelheti

rebarbara

Rebarbara

Egy növény, amelyet a zöldségekhez sorolunk, mégis gyümölcsökkel vegyítve használjuk fel. Bizonyos részeiből nagyon finom sütemény, ivólé, lekvár és kompót készíthető. Levelei erősen mérgezőek, vesekövet, akár még halált is okozhatnak. Ez a különleges és nem teljesen veszélytelen növény a rebarbara. Hazánkban kevésbé ismert, ezért az Interfood utánajárt, mit érdemes tudni róla. Tartson velünk, ismerjen meg…