Blog

Szűrők

Nincs szilveszter mák nélkül

A meghitt és szeretetteljes karácsony után hamar elérkezik az év vége, Szilveszter napja, amikor elbúcsúztatjuk az óévet, és nagy reményekkel telve köszöntjük az új esztendőt. Nagy hangsúlyt kapnak ilyenkor a szerencsehozó ételek, amelyeket azért eszünk, hogy az elkövetkező évben gazdagság, boldogság, bőség és egészség érje a ház népét. Malac sült, hal, virsli, lencse, borsó, bab, káposzta, mazsola és mák – a végén pedig a pihegés, hiszen ennyi finomság után megmozdulni is nehéz. Az Interfood szilveszteri cikke a mákról szól, és arról, hogy miért is van kiemelt helye a szilveszteri és az újévi asztalon.

Aprómagvak minden mennyiségben

A néplélek úgy tartja, hogy az óévet csupa apró szemű maggal kell búcsúztatni, hiszen minél több van valamiből, annál nagyobb gazdagságot hoz a következő esztendő a család számára. Ennek a feltételnek a mák tökéletesen megfelel, hiszen rengeteg kis fekete szemecskéjével tele a karácsonyi bejgli, illetve a mákos guba. A sok sós étel mellé pedig remekül illik egy finom édes, mákos desszert.

Mikor együk?

Míg a halat, a lencsét, borsót vagy a babot hagyományosan újév napján ették elődeink, addig a mákkal sokkal megengedőbb a néphagyomány. A mákot ehetjük szilveszterkor vagy akár újévkor, és mivel a karácsonyi bejgli is fontos ünnepi étel, így az akkorról megmaradt mákos süteményt elmajszolhatjuk akár a két ünnep között is. Egy a fontos: mák valamilyen formában kerüljön az év végén az asztalra, nehogy elmaradjon a következő évi szerencse, ezt senkinek sem érdemes megkockáztatni.

Értékes tápanyag

A néphagyomány szokásaitól kicsit messzebbre tévedve, a táplálkozástudomány vizeire evezve is számos érvet találunk a mákfogyasztás mellett. Ezeknek az értékes kis fekete magvaknak ugyanis magas a kalciumtartalmuk, és számos vitamin megtalálható bennük. Emellett tartalmaznak cinket is, ami a növekedésért felel, és ami immunrendszerünk egyik legerősebb támogatója. A rendszeres mákfogyasztás ajánlott kicsiknek és nagyoknak egyaránt – jöhet a pozsonyi kiflitől a mákos tésztán át a gubáig minden.

Az Interfood nagyon boldog új esztendőt kíván minden kedves megrendelőjének! Köszönjük, hogy 2023-ban is megtiszteltek bizalmukkal, és várjuk Önöket a következő évben is finom ételekkel, gazdag ételkínálattal és a megszokott minőséggel. Az Interfood konyhájára és ételfutáraira mindig számíthat!

Ez is érdekelheti

bazsalikomos-csirkemaj-paradicsomsalataval

Bazsalikomos csirkemáj paradicsomsalátával

A belsőségeket nem mindenki szereti, egyes országokban nincs is igazán kultúrája az elkészítésüknek. A belsőségek fogyasztása Magyarországon is megosztja az embereket, akadnak, akik imádják, mások undorodnak tőle, és olyanok is vannak, akik csak bizonyos belsőségeket fogyasztanak, mint például a pacal vagy a zúza. Az agyvelő és a vese szokott a képzeletbeli ranglista végén kullogni, ezeket…