Blog

Szűrők

Nincs szilveszter mák nélkül

A meghitt és szeretetteljes karácsony után hamar elérkezik az év vége, Szilveszter napja, amikor elbúcsúztatjuk az óévet, és nagy reményekkel telve köszöntjük az új esztendőt. Nagy hangsúlyt kapnak ilyenkor a szerencsehozó ételek, amelyeket azért eszünk, hogy az elkövetkező évben gazdagság, boldogság, bőség és egészség érje a ház népét. Malac sült, hal, virsli, lencse, borsó, bab, káposzta, mazsola és mák – a végén pedig a pihegés, hiszen ennyi finomság után megmozdulni is nehéz. Az Interfood szilveszteri cikke a mákról szól, és arról, hogy miért is van kiemelt helye a szilveszteri és az újévi asztalon.

Aprómagvak minden mennyiségben

A néplélek úgy tartja, hogy az óévet csupa apró szemű maggal kell búcsúztatni, hiszen minél több van valamiből, annál nagyobb gazdagságot hoz a következő esztendő a család számára. Ennek a feltételnek a mák tökéletesen megfelel, hiszen rengeteg kis fekete szemecskéjével tele a karácsonyi bejgli, illetve a mákos guba. A sok sós étel mellé pedig remekül illik egy finom édes, mákos desszert.

Mikor együk?

Míg a halat, a lencsét, borsót vagy a babot hagyományosan újév napján ették elődeink, addig a mákkal sokkal megengedőbb a néphagyomány. A mákot ehetjük szilveszterkor vagy akár újévkor, és mivel a karácsonyi bejgli is fontos ünnepi étel, így az akkorról megmaradt mákos süteményt elmajszolhatjuk akár a két ünnep között is. Egy a fontos: mák valamilyen formában kerüljön az év végén az asztalra, nehogy elmaradjon a következő évi szerencse, ezt senkinek sem érdemes megkockáztatni.

Értékes tápanyag

A néphagyomány szokásaitól kicsit messzebbre tévedve, a táplálkozástudomány vizeire evezve is számos érvet találunk a mákfogyasztás mellett. Ezeknek az értékes kis fekete magvaknak ugyanis magas a kalciumtartalmuk, és számos vitamin megtalálható bennük. Emellett tartalmaznak cinket is, ami a növekedésért felel, és ami immunrendszerünk egyik legerősebb támogatója. A rendszeres mákfogyasztás ajánlott kicsiknek és nagyoknak egyaránt – jöhet a pozsonyi kiflitől a mákos tésztán át a gubáig minden.

Az Interfood nagyon boldog új esztendőt kíván minden kedves megrendelőjének! Köszönjük, hogy 2023-ban is megtiszteltek bizalmukkal, és várjuk Önöket a következő évben is finom ételekkel, gazdag ételkínálattal és a megszokott minőséggel. Az Interfood konyhájára és ételfutáraira mindig számíthat!

Ez is érdekelheti

A tökéletes húsvéti sonka

A sonkafőzés igazi nagymamáról leányra, majd unokára szálló tudomány, mert amilyen egyszerűnek tűnik laikusként, annyira sok helyen lehet elvéteni. Sok apró trükk és titok, hogy az eredmény szaftos, ízes, és kellően puha sonka legyen, ne pedig gumi állagú, íztelen vagy éppen túl sós, kiszáradt húsdarab. Mire érdemes odafigyelni? Hogyan fűszerezzük? Mennyi ideig áztassuk? Ennek járt…