Blog

Szűrők

Karácsonyi hal

Halászlé és rántott pontyfilé – ezek a legnépszerűbb ünnepi halételek, és szinte minden család karácsonyi étlapján szerepelnek, noha a hazai halfogyasztás kifejezetten alacsony napjainkban. Ennek lehetséges oka egy külön cikket is megérdemel, de a hagyomány az hagyomány, és a hal fontos eleme a karácsonyi menünek, így van ez évszázadok óta. De vajon miért? Őseink idejében még számos néphiedelem tartotta magát, többek között a karácsonyi bejglinek is varázserőt tulajdonítottak. Vajon így lenne a hallal is? Erről szól az Interfood ünnepi cikke, tartson velünk, hangolódjunk együtt a közelgő karácsonyra!

Szigorú böjt

A keresztény kultúrkörben a karácsonyt hosszú, és eredetileg igen szigorú böjt előzte meg, mely során semmilyen húsfélét nem volt szabad fogyasztani, csakis gyümölcsöt, zöldséget és tésztát. Ebből a nagy szigorból aztán 1966-ban VI. Pál pápa engedett egy keveset, és szentestére engedélyezte a halfogyasztást. Hogy miért a halat választotta? Ennek bizony vallási okai vannak.

A hal mint vallási szimbólum

A katolikus vallás szerint a hal a megtért és megkeresztelt ember jelképe. A kereszténység egyik legfontosabb szimbóluma, mely jelképezi a feltámadt Jézus Krisztust és azokat a híveket is, akik hisznek benne, és alázattal követik őt. A keresztényüldözések idején a bujkálásba kényszerített vallásgyakorlók egy halra emlékeztető ábrát rajzoltak fel a falra, és amerre a hal feje nézett, ott tartották a titkos istentiszteleteket. Emellett a bibliai történetekben is fontos szerep jut a halnak. 

Vallástól a folklórig

A keresztény hitrendszer mellett a néphagyomány is fontos ünnepi ételként tartja számon a halat. Ahogyan a karácsonyi bejglinek varázserőt tulajdonítanak, úgy a halnak is. A hal duplán szerencsét hoz, egyrészt pikkelyei a bőséget, a gazdagságot szimbolizálják, másrészt a hal előre mutató gyors mozgása a jövőt jelképei, melyben csupa jó vár a család tagjaira: egészség, lendület és sok szerencse.

Nagy mázli, hogy a halevést nem nehéz teljesíteni, ezért aki szereti, az biztosan szívesen fogyaszt egy kis halászlét vagy éppen rántott halat. Az Interfood ünnepi menüjében a hal kiemelt szerephez jut idén is, hiszen minden évben megrendelőink nagy kedvencei a halas fogások. Szegedi halászlé, Citromos, borsos harcsa sütve, zöldségekkel és rizzsel, Vörös sügér filé kárpáti módra, vadrizses jázmin rizzsel, Rántott haltál (ponty patkó, tengeri halfilé), jázmin rizzsel és tartármártással, Rántott harcsa körettel – ilyen finom halas ételekkel kíván békés boldog karácsonyt az Interfood minden kedves megrendelőjének!

Ez is érdekelheti

menta a kézben

Menta

Az Interfood hónapról-hónapra bemutatja a konyhában leggyakrabban előforduló, vagy éppen az ismeretlenség homályába vesző különös ízeket – azokat a fűszereket, amelyektől igazán finom lesz egy étel. Ha velünk tart, minden hónapban megtudhat valami újat, talán még kedvet is kap egy-egy új fűszer kipróbáláshoz. A szerecsendió után most a menta került sorra, ami igazi nyári íz,…