Blog

Szűrők

Mivel koccintsunk szilveszterkor?

Az óév búcsútatása és az újév köszöntése fontos ünnep a magyar családok számára, ilyenkor kerül az asztalra a kocsonya, a lencse, a sült malac, a pogácsa és a mákos guba. Csupa apró szemes étel, hogy minél több szerencse érje a ház népét, és persze az elmaradhatatlan pezsgő. Igen ám, de aki nem ért az italokhoz, a bevásárlóközpontokban könnyen elveszhet a nagy kínálatban – pezsgő, habzóbor vagy gyöngyözőbor lenne a legjobb választás? Erről szól az Interfood e heti cikke, segítünk eligazodni a különböző buborékos nedűk között!

Pezsgő

A pezsgő alapja bor, amit újra megerjesztenek, így keletkezik a pezsgő, így az ital szénsavtartalma természetes úton keletkezik. A borhoz cukrot és élesztőt adnak, majd erjesztő tartályba vagy palackba öntik, a folyamat során szén-dioxid keletkezik, és a pezsgő tele lesz apró buborékokkal. Az újraerjesztés során egy kicsit megnő az alkoholtartalma is.

Habzóbor

A habzóbort az olaszok találták fel, és két fő típust különböztetnek meg. Az egyiket lambruscónak, a másikat proseccónak hívják, mindkettő a szőlőfajtáról kapta a nevét, melyből az ital készül. A habzóbor kiválóan frissít a nyári melegek során, de egy egyszerű ebédet is fejedelmivé varázsolhat. Alapja szintén bor, melyhez szén-dioxidot adnak, majd palackba töltik, és két hétig pihentetik. A habzóborban 3-5 bar közötti a nyomás, ezért intenzíven pezseg.

Gyöngyözőbor

A gyöngyözőbor készítése nagyon hasonlít a habzóboréhoz, annyi csak a különbség, hogy ebben az esetben a nyomás kisebb, ezért kevésbé pezseg. A magyar bortörvény szerint 1-2,5 bar nyomás alatt gyöngyözőborról beszélünk, fölötte már habzóbornak minősül az ital. A kisebb nyomás miatt ezeket a borokat még lehet csavaros palackba tölteni, a nagyobb nyomás miatt a többire már drótkosár kerül. A gyönögyözőbor jellemzője, hogy enyhén buborékos, lágyabb, simogatóbb ital.

Most, hogy már világos melyik ital hogyan készül, mindenki eldöntheti, hogy melyik számára a legmegfelelőbb egy szilveszteri koccintáshoz. Minden kedves megrendelőnknek nagyon boldog új esztendőt kívánunk, és 2023-ban is gazdag ételkínálattal, megfizethető árakkal és folyamatosan megújuló menüvel várjuk Önöket!

Ez is érdekelheti

Mit fogyasszunk kánikula idején?

A nyári melegek és hőhullámok próbára teszik az emberi szervezetet. Természetes reakció, hogy nagy melegben nincs akkora étvágyunk, mint hidegebb időben. Mivel agyunk hőháztartásért felelős területe az étvágyat is szabályozza, ilyenkor inkább a testhőmérsékletre koncentrál, ami az éhségérzet rovására megy, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. A kánikula egyik járulékos előnye tehát, hogy hőségben jóval könnyebb…