Blog

Szűrők
csokoládé az asztalon

Kuriózumok az ételek csodálatos világából

Izgalmas hely a világ, minden szeglete tele van érdekességekkel, fura szokásokkal és meglepő tényekkel. Az Interfood ezen a héten olyan ételekkel kapcsolatos különlegességeket gyűjtött össze, amelyek garantáltan az újdonság erejével hatnak olvasóinkra!

Egészség mindenek felett
A bulimia és az anorexia szavakat mindenki hallotta már, hiszen a két legismertebb táplálkozási zavarról van szó, azt azonban már kevesebben tudják, hogy az is ölthet beteges méreteket, ha valaki túlzottan törekszik az egészséges táplálkozásra – ezt a jelenséget orthorexiának hívja az orvostudomány. Persze, hogy mi az egészséges, az koronként változik. Az 1830-as években például a ketchupöt még orvosságként árulták, és azt állították róla, hogy gyógyítja a hasmenést, az emésztési panaszokat, a sárgaságot és a reumát.

A változatosság gyönyörködtet
Imádjuk a sokszínűséget, ezért szeretjük a különböző gyümölcsöket és zöldségeket, főként azokat, amelyekből több fajta is létezik. Bolygónk szőlő- és almakínálata különösen változatos, szőlőből több mint 8000, almából pedig legalább 7000 különböző félét ismerünk. A hol gyümölcsnek, hol zöldségnek titulált paradicsom azonban még őket is kenterbe veri a maga 10 000 fajtájával. A változatosság azonban nem csak a növények kiváltsága – egyes statisztikák szerint több mint 600 különböző alakú tésztát gyártanak világszerte.

Kedvencünk: a csokoládé
Bal lábbal keltél fel, esik az eső, rossz a kedved? Egy tábla csoki mindig felvidít. Persze csak, ha ember vagy, a kutyáknak ugyanis halálos. Sokan azt hiszik, ez csak vicc, pedig nem – a csokoládé tényleg végzetes lehet a kutyák számára, károsítja a szívüket és az idegrendszerüket. Manapság bárki hozzájuthat egy tábla csokihoz, de ez nem volt mindig így, a 15. századi Franciaországban például kizárólag a királyi udvar tagjai fogyaszthattak csokoládét. A világ legnagyobb csokifalói a svájciak, az alpesi ország lakosai eszik a legtöbb csokoládét, a második helyen az Egyesült Királyság áll a ranglistán.

Az érdekességek és a meglepő tények elszórakoztatják az embert, de ha evésről van szó, mi inkább a kiszámíthatóság mellett tesszük le a voksunkat. Az Interfood számára fontos a minőség és a megbízhatóság, ezért ha étlapunkról választ, garantáltan nem fog csalódni a megrendelt ebédben!

Ez is érdekelheti

tavaszi-rizotto

Brokkolis-sonkás rizottó: olasz gyökerek, magyaros tálalás

Sokszor, sok helyen elmondták már: a világ legsikeresebb, legtöbb nemzet asztalára adaptált konyha az olaszoké. Van egyáltalán sarka ennek a földgolyónak, ahol ne lehetne pizzát kapni? Ahol ne vehetnénk spagettit? Van ember, akinek ne ragyogna fel a tekintete, ha azt hallja: tiramisu…? Ráadásul ez a csak a jéghegy csúcsa! Ahogyan a nagy kiterjedésű országok gasztronómiája…