Blog

Szűrők

Karácsonyi vacsora, és ami mögötte van

Kevés olyan ünnep van, amit világszerte hasonlóan ünnepelnek, de a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepének, a karácsonynak mindenütt ismerősek a kellékei. Illatos karácsonyfa, díszek, fények, ajándékok, családi összejövetel, sok beszélgetés és meghitt hangulat. És persze a különleges ünnepi asztal, szépen megterítve, finom ételekkel, meleg, illatos italokkal és sok süteménnyel. A szokások, a hagyományok és az ízek nemzetenként eltérnek, de a karácsony minden embert összeköt. Így van ez évszázadok óta, ezért az Interfood most egy kicsit visszatekint a múltba, és sorra vesz néhány érdekességet a karácsonyi menüvel kapcsolatban.

  • A középkorban a hagyományos ünnepi étel a páva és a vadkan volt.
  • Az angolok klasszikus karácsonyi étele a sült pulyka. A hagyományt VIII. Henriknek köszönhetik, aki az addigi szokást megtörve liba helyett pulykát rendelt magának a karácsonyi asztalra.
  • A forralt bor mára szorosan összekapcsolódott a téllel és az ünnepi hangulattal. A hevített és fűszerezett bor az ókori rómaiaktól származik. A romlott, vagy nagyon rossz minőségű bort próbálták feljavítani a forralással és az erős fűszerezéssel.
  • A hazánkban is ismert és kedvelt gyümölcskenyér eredetije az angol Christmas pudding, mely hagyományosan 13 összetevőből áll, Jézust és a 12 apostolt szimbolizálva. Gazdagon fűszerezik és sok aszalt gyümölccsel készítik, az eredeti receptbe marhafaggyút is tesznek.
  • Az ausztrálok az ünnepi menü részeként grilleznek is, hiszen náluk a karácsony a nyár közepére esik, így az idő kiváló egy jó hangulatú grillpartihoz.
  • A világon a legtöbb élelmiszer karácsony napján vész kárba, hiszen a családok gyakran nem jól tervezik meg a menüt, és túl sok étellel készülnek, ami aztán megy a szemetesbe.
  • Az ünnepek utáni mérlegre állós stresszt senkinek sem kell bemutatni, kevesen vannak, akik nem eszik túl magukat az ünnepi lakoma során. Egyes kutatások szerint a karácsonyi vacsora személyenként 7000 kalóriát tartalmaz. Ez jóval több, mint az átlagosan ajánlott napi 2000 kalória.

Ha a nagy ünnepi készülődésben nem jut idő a másnapi ebédre, ne éhezzen, inkább rendeljen finom fogásokat házhoz az Interfoodtól. Idén még december 23-án is dolgoznak futáraink, így akár a karácsonyi ebédet is megrendelheti étlapunkról. Szegedi halászlé, Gesztenyével töltött rántott pulykamell, Rántott harcsa, Sült kacsamell fahéjas szilvaszósszal – csak néhány fogás kedvcsinálónak az Interfood karácsonyi étlapjáról. Minden kedves megrendelőnknek jó étvágyat, valamint meghitt és nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Ez is érdekelheti

Minőség, hagyományok, Pick

Az Interfoodnak kezdetektől fogva kiemelt célja, hogy hazai alapanyagok felhasználásával készítsen finom és minőségi ételeket. A folyamatos megújulás mellett van, ami örök és megváltozhatatlan: a klasszikus ízek és a hagyományos magyar konyha. Mindehhez pedig csakis első osztályú alapanyagokat és megbízható termékeket használ cégünk, így vállalva felelősséget ételeinkért. A Pick termékek minden magyar ember számára ismertek,…