Blog

Szűrők

Karácsonyi vacsora, és ami mögötte van

Kevés olyan ünnep van, amit világszerte hasonlóan ünnepelnek, de a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepének, a karácsonynak mindenütt ismerősek a kellékei. Illatos karácsonyfa, díszek, fények, ajándékok, családi összejövetel, sok beszélgetés és meghitt hangulat. És persze a különleges ünnepi asztal, szépen megterítve, finom ételekkel, meleg, illatos italokkal és sok süteménnyel. A szokások, a hagyományok és az ízek nemzetenként eltérnek, de a karácsony minden embert összeköt. Így van ez évszázadok óta, ezért az Interfood most egy kicsit visszatekint a múltba, és sorra vesz néhány érdekességet a karácsonyi menüvel kapcsolatban.

  • A középkorban a hagyományos ünnepi étel a páva és a vadkan volt.
  • Az angolok klasszikus karácsonyi étele a sült pulyka. A hagyományt VIII. Henriknek köszönhetik, aki az addigi szokást megtörve liba helyett pulykát rendelt magának a karácsonyi asztalra.
  • A forralt bor mára szorosan összekapcsolódott a téllel és az ünnepi hangulattal. A hevített és fűszerezett bor az ókori rómaiaktól származik. A romlott, vagy nagyon rossz minőségű bort próbálták feljavítani a forralással és az erős fűszerezéssel.
  • A hazánkban is ismert és kedvelt gyümölcskenyér eredetije az angol Christmas pudding, mely hagyományosan 13 összetevőből áll, Jézust és a 12 apostolt szimbolizálva. Gazdagon fűszerezik és sok aszalt gyümölccsel készítik, az eredeti receptbe marhafaggyút is tesznek.
  • Az ausztrálok az ünnepi menü részeként grilleznek is, hiszen náluk a karácsony a nyár közepére esik, így az idő kiváló egy jó hangulatú grillpartihoz.
  • A világon a legtöbb élelmiszer karácsony napján vész kárba, hiszen a családok gyakran nem jól tervezik meg a menüt, és túl sok étellel készülnek, ami aztán megy a szemetesbe.
  • Az ünnepek utáni mérlegre állós stresszt senkinek sem kell bemutatni, kevesen vannak, akik nem eszik túl magukat az ünnepi lakoma során. Egyes kutatások szerint a karácsonyi vacsora személyenként 7000 kalóriát tartalmaz. Ez jóval több, mint az átlagosan ajánlott napi 2000 kalória.

Ha a nagy ünnepi készülődésben nem jut idő a másnapi ebédre, ne éhezzen, inkább rendeljen finom fogásokat házhoz az Interfoodtól. Idén még december 23-án is dolgoznak futáraink, így akár a karácsonyi ebédet is megrendelheti étlapunkról. Szegedi halászlé, Gesztenyével töltött rántott pulykamell, Rántott harcsa, Sült kacsamell fahéjas szilvaszósszal – csak néhány fogás kedvcsinálónak az Interfood karácsonyi étlapjáról. Minden kedves megrendelőnknek jó étvágyat, valamint meghitt és nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Ez is érdekelheti

Új étrend trend a láthatáron?

Semmi sem állandó, csak a szüntelen változás. Amit tegnap még megdönthetetlen igazságnak hittünk, azt ma már kétkedve vizsgálgatjuk, holnapra pedig talán épp az ellenkezője nyer bizonyítást. Az egészségről és a tökéletes étrendekről alkotott elképzeléseink is folyamatosan változnak. Az 1980-as évek sztárja az alacsony zsírtartalmú étrend volt. 1990-ben a szénhidrátmentesség hódított, majd a 2000-es évek egészen…