Blog

Szűrők
gyereknap

Gyereknap a világ körül

A nemzetközi gyereknap idén május 30-ra esik hazánkban, vidám vasárnap elé nézünk. A gyerekekről szól és értük van ez a nap, indul a buli, jöhetnek az ugrálóvárak, a vattacukor és a fagyi minden mennyiségben. Magyarországon zenével, bulival, együtt töltött idővel és kisebb ajándékokkal szokás ünnepelni a gyereknapot. De mi a helyzet más országokban? Tartson az Interfooddal, és megtudhatja!

Más-más időpontban ünneplik

1954-ben az ENSZ Közgyűlése javasolta, hogy minden ország nevezzen ki egy napot a gyerekek megünneplésére szerte a világon. A Közgyűlés november 20-át „Nemzetközi gyereknapnak” kiáltotta ki, de minden ország számára lehetővé tette, hogy kiválasszon egy dátumot, amelyet a legmegfelelőbbnek tart. Így aztán mindenhol eltérő időpontban ünneplik ezt a kedves ünnepet.

Japán

A japánok minden évben az ötödik hónap ötödik napján ünneplik a gyereknapot. A családok színes sárkányokat, zászlókat repítenek az égbe otthonaikból, amivel a gyerekeknek járó egyenlő esélyt és a pozitív lehetőségeket szimbolizálják. Az ünnep fénypontja a szamurájnak öltözött alakok felvonulása, akik az erőt és a bátorságot jelképezik. Emellett Tokióban „Gyerekolimpiát” rendeznek, amely évente több ezer gyerek versenyzőt vonz.

Mexikó

Mexikóban a gyereknapot április 30-án ünneplik. Az iskolák, parkok és más szervezetek különféle rendezvényeket szerveznek a mexikói gyerekek számára. Az iskolai tanítást nagy bulik váltják fel, ételekkel, játékokkal és szórakoztató túrákkal kedveskednek a kicsiknek. Repülő szalagok, pinaták, élő zene és bábelőadások vannak minden sarkon. Ezen a napon a mexikói gyerekek közösen énekelnek, és hagyományosan finom csokoládéitalt fogyasztanak.

Thaiföld

Minden január második szombatján tartják Thaiföldön a nemzeti gyereknapot. A gyerekeket a nemzet legértékesebb erőforrásaként tartják számon, és ez a nagyszabású ünnep arra ösztönzi őket, hogy tisztában legyenek fontosságukkal és a társadalom iránti felelősségükkel. Ezen a különleges napon a thaiföldi gyerekek ingyenesen léphetnek be kalandparkokba, állatkertekbe, kormányhivatalokba, valamint a hadsereg, a haditengerészet és a légierő bázisaiba. A gyerekek számára a Thai Királyi Légierő külön engedélyt ad a repülőgépek felfedezésére.

Törökország

Törökországban minden évben április 23-án ünneplik a nemzeti szuverenitást és a gyereknapot. A gyerekek helyet foglalnak a török parlamentben, és szimbolikusan egy napig kormányozzák az országot. Elnököt választanak, aki a televízióban szólítja meg a nemzetet, és a nap további részében gyerekfesztivál zajlik az egész országban. A világ minden tájáról érkező gyerekeket felkérik, hogy vegyenek részt a különböző fesztiválon saját népviseletükben, ezzel szimbolizálják, hogy támogatják a különböző kultúrák keveredését.
Ön tudja már, hogyan fogják ünnepelni a gyereknapot a családban? Hogy legyen idő a gyerekekkel játszani és minőségi időt együtt tölteni, rendelje meg a család ebédjét az Interfoodtól, így nem kell majd a főzéssel bajlódni. Ebéd házhoz szállítás és minőségi idő – ez az, amit az Interfood kínál!

 

Ez is érdekelheti

szezammagos-currys-csirke

Szezámmagos cukkinis csirkecurry

Mint minden másban, a gasztronómiában is vannak divathullámok, trendek, melyek folyamatosan meghatározzák azt, hogy mit gondol aktuálisan az ember az étkezésről, milyen ételeket preferál, és miket fogyaszt kevésbé. Ilyen például az indiai ételek térhódítása Európában és hazánkban is. Az angolszász világban, főleg Angliában, mivel India brit gyarmat volt, már régóta ismertek az indiai ízek, hozzánk…