Blog

Szűrők

Zsálya, a halhatatlanság füve

Orvosi zsálya, kerti zsálya, kakastaréjfű, sállya, nemes zsálya – ezek az elnevezések mind ugyanazt a növényt jelölik. Ez az értékes gyógy-és fűszernövény hazánkban is megél. Aki ismeri az erdők-mezők kincseit, biztosan találkozott már vele. A hazai gasztronómia nem gyakran alkalmazza, pedig jellegzetes, intenzív ízével számos étel különlegessé tehető. Az Interfood e heti cikkének főszereplője a zsálya, ami nem csak fűszernövényként, de gyógynövényként is értékes alapanyagunk lehet.

A növényről

A zsálya őshazája a Balkán-félsziget, de hazai, kiskerti körülmények között is termeszthető. A növény félcserje, legfeljebb fél méter magasra nő, a téli nagy hidegre érzékeny, azért takarást igényel. A legjobban a rozmaring mellett érzi magát, ám dekoratív sötétkékes-lilás virágja a virágoskertben is jól mutat. Virága és levele ehető, főként utóbbit szokás begyűjteni, majd szellős helyen megszárítani.

Konyhai felhasználása

A zsálya jellegzetes aromája kifejezetten erős, íze kissé keserű, illata a kámforhoz hasonló. Jó tudni, hogy a zsálya nem nagyon illik más fűszernövényekhez, inkább csak a só és a bors kettősét érdemes vele kiegészíteni. Keveset szabad csak használni belőle, különben túl erős ízével dominálja az ételt.

Mihez illik?

A legjobban a nehéz, zsíros ételekhez illik, illetve a sültekhez – vadhúsokhoz, kacsához, libához, heringhez, bárányhoz. A túrót kiválóanfeldobja, az omlettnek remek kiegészítője, valamint a szószos tésztaételek esetén is bátran kísérletezhetünk vele.

A halhatatlanság füve

Az ókorban a halhatatlanság füveként tartották számon, az egyik legértékesebb ősi gyógynövény. Görcsoldó, vérzéscsillapító, hangulatjavító, emésztést segítő, puffadás gátló, hormonszabályozó hatása van, de hatékonyan kúrálja a torok betegségeit, és a lázat is csillapítja. Vágott, elfertőződött sebek gyógyítására is használják.

Egy finom kacsasült, zsályás burgonyával? Ha szívesen elkészítené, de attól tart, hogy a levesre és a desszertre már nem marad ideje, rendelje őket házhoz az Interfoodtól! Kis adag, nagy adag, diétás, vegán, fitness, vadhúsból készült ételek – minden, ami szem-szájnak ingere, egy helyen az Interfoodnál!

Ez is érdekelheti

Áfonya – egy aprócska, de értékes gyümölcs

Havasi meggy, boronyica, kakojza, kukajsza, kokojza, molabogyó, afinya. Viccesebbnél viccesebb elnevezések, amik bizony mind az áfonyát rejtik. Manapság szinte mindenhol áfonyaként hivatkoznak rá, ezek a népies elevezések mára jórészt kikoptak. Nem úgy, mint maga a növény, ami hazánkban is egyre elterjedtebb, hiszen a cserje termése nem csak rendkívül finom, de egészséges is. Otthoni termesztése nem…