Blog

Szűrők

A híres török kávé

A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszere, isszuk mindenhogyan: feketén, hosszan, röviden, tejjel, tejszínnel, habbal, cukorral vagy más édesítőszerekkel. A végeredmény számos tényezőtől függ: a kávébab származási helyétől, fajtájától, a pörkölés módjától és persze a főzés technikájától is. Hazánkban az eszpresszó a legelterjedtebb kávé, csak kevesen ismerik a különleges török változatot. Az Interfood e heti cikke a török kávé néven ismert, zaccal együtt szervírozott italról szól, tartson velünk ismét!

Török kávé – mit is jelent?

Maga az elnevezés az elkészítési módot jelenti. A kávét finomra darálják, majd egy hosszú nyelű fém edényben, cukorral együtt elkezdik felfőzni, de még mielőtt elérné a forráspontot, leveszik a tűzről. A folyamatot még egyszer vagy kétszer megismétlik, ügyelve rá, hogy soha ne forrjon fel teljesen. A főzés közben hab keletkezik a folyadék tetején, ami a csészébe öntés után is megmarad.

Erősen, tisztán

A főzés után a kávé a csészébe kerül, zaccal, habbal együtt. A hagyományos török kávét ezután már nem ízesítik, feketén isszák, csak a vele együtt főzött cukor édesíti meg kissé az amúgy keserű „fekete levest”. Az eredmény erős, kesernyés ízű folyadék, mely a zacctól kissé zavaros.

Elnevezések

A 16. században virágkorát élő Oszmán Birodalomban terjedt el a kávészemek pörkölése és ez az elkészítési mód, néhány országban pedig a mai napig fennmaradt. Törökországban török kávé, az arab világban arab kávé, Bosznia-Hercegovinában bosnyák kávé, Cipruson ciprusi kávé, Görögországban görög kávé néven ismerik.

Fűszerezés

Az arabok ugyanilyen elkészítési móddal, de fűszeresebb ízzel szeretik az italt, melyet úgy érnek el, hogy a főzés során kardamom is kerül a kávéba. Főzés előtt, a hideg vízhez hozzáadják a cukrot, az őrölt kávét és adagonként 1/8 teáskanál őrölt kardamomot. Így az eredmény egzotikus ízű, fűszeres, illatos folyadék lesz.

Ön is rajong a kávéért? Nincs is jobb, mint egy finom ebéd, utána pedig egy csésze gőzölgő fekete. Ha nincs kedve vagy ideje főzni, rendeljen finom ételeket házhoz az Interfoodtól, velünk biztosan jóllakik az egész család!

Ez is érdekelheti

Pajzsmirigysegítő étrend

Vannak olyan lappangó betegségek, melyek nem okoznak látványos tüneteket, ezért sokan csak későn, vagy egyáltalán nem ismerik fel őket. Az egyik ilyen a pajzsmirigy megbetegedése, ami nagyon gyakran felfedezetlen marad, mert a betegnek ugyan vannak tünetei, de csak enyhék és általánosak, ezért más lehetséges kiváltó okokra gyanakszik. Egyes kutatások szerint minden nyolcadik nőnél kialakul valamilyen…