Blog

Szűrők

Mangópor

Mangópor

A mangó egy igazán különleges egzotikus gyümölcs, nagy bántunkra hazánk éghajlata nem kedvez neki, így csak messzi földről tudjuk beszerezni ezt az édes, lédús élénk színű finomságot. Fogyasztjuk nyersen, kiváló alapanyaga a gyümölcssalátának, de hőkezelve is finom gyümölcsleves vagy éppen fűszeres chutney készíthető belőle. Más országok különlegességeit bemutató boltokban találkozhatunk mangóból készült befőttel, pürével és mangóporral is. Ez utóbbi nálunk szinte teljesen ismeretlen, ezért erről szól az Interfood e heti cikke.

Amchur, amcur vagy amkur

Észak-India egyik legkedveltebb gyümölcse nem más, mint a mangó. Előszeretettel teszik mindenféle ételbe, nem csak édesbe, hanem sósba is – rendkívül kedvelt arrafelé az erős fűszerezésű gyümölcsös szósz, a chutney. Sültek mellé szinte mindig kínálnak valamilyen friss gyümölcs és sok-sok fűszer keresztezéséből készült chutney-t. De mi van, ha nincs kéznél mangó? Ilyenkor jól jön, ha valamilyen tartósítató formában hozzá lehet jutni, erre pedig a legjobb megoldás a mangópor, más néven amchur, amcur vagy amkur.

Hogyan készül?

Azt gondolhatnánk, hogy az érett, puha húsú, illatos mangóból készítik, hiszen a gyümölcs olyankor a legfinomabb. A valóság azonban teljesen más, a mangót ugyanis év elején, még teljesen zöld állapotában szüretelik le, ha mangóport akarnak készíteni belőle. A gyümölcsöt meghámozzák, vékonyra felszelik, majd a napon megszárítják. Ezt követően teljesen porrá őrlik, így finom szemcséjű mangópor lesz belőle, amit innentől fűszerként használnak.

Íze, illata

Az elkészült termék illata és íze édeskés, kissé emlékeztet a mézre, de a por illata is jelen van benne, ahogyan az a legtöbb őrölt fűszer esetében lenni szokott. Illatanyaga erőteljes, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy gyümölcsös vagy akár citrusos aromát adjon az ételnek, amibe kerül. A mangóport mindig a főzés végén szokás az ételhez adni, hogy íze megmaradjon, ne vesszen el a hosszas forralás közben.

Mihez illik?

Minden olyan ételhez, amiben szívesen látjuk a gyümölcsös, kissé savanyú aromát. Az édes ételek mindegyikébe kiváló választás, de számos sós ételhez is nagyon jól illik. Levesekbe, szószokba, sültekre, halételekbe, sült zöldségekhez adva különlegesen finom, de vörös és szárnyas húsokhoz, illetve szaftos egytálételekbe keverve is kiváló.

Jólesne egy finom, egzotikus étel, ami nem a megszokott magyaros fűszerezéssel készül? Az Interfoodnál megtalálja, hiszen gazdag és folyamatosan megújuló ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket. Ebéd házhoz rendelés az Interfoodtól – kényelmes és megfizethető megoldás!

Ez is érdekelheti

Friss fűszernövényt mindenkinek I.

Manapság egyre többen térnek vissza kertészkedéshez, mert nemcsak élmény és kikapcsolódás a kertben tevékenykedni, hanem megadja azt a jó érzést is, hogy valamit teremt az ember. Aki kertes házban lakik, számos lehetősége van arra, hogy növényt termesszen, de aki csak egy kis erkéllyel rendelkezik, annak sem kell lemondania arról, hogy élő, friss fűszernövénye legyen saját…