Blog

Szűrők

A világ legnépszerűbb sajtjai II.

Előző heti cikkünkben sorra vettünk a legnépszerűbb sajtokból néhányat, de még hátra vannak a dobogósok és a közvetlenül utánuk következők, vagyis az első öt helyezett. Nagy meglepetésünkre a magyar kedvenc, a trappista nem került be az első tíz helyezett közé. Aki talál újdonságokat az alábbi listán, annak érdemes végigkóstolnia mindet, hiszen nem véletlenül kerültek a rangsor élére. Tartson velünk ismét, mutatjuk a kihagyhatatlan sajtokat!

5. Parmezán

A világ legjobb minőségű sajtjai közé tartozó parmigiano friss füvön és szénán legeltetett tehenek nyers, félzsíros tejéből készül. Kemény, rögös textúrájú sajt, íze a dióstól az enyhén pikánsig terjed, attól függően, hogy mennyi ideig érlelődött a sajt. Az egyik legrégebbi európai sajt. Bizonyított tény, hogy már a 13-14. században is fogyasztották. Korlátlan ideig eltartható. Erőteljes íze miatt bizonyos ételekben csak kis mennyiségben használják, mint a fűszereket.

4. Ricotta

A ricotta egy friss, lágy sajt juh-, tehén-, kecske- vagy vízibivalytejből. Technikailag nem sajtról, hanem tejsavó melegítésével készült krémes túróról van szó, amely a sajtkészítés mellékterméke – innen ered a ricotta elnevezés, aminek jelentése: újrafőzve. A ricotta fehér és krémes, nagyon friss és enyhén édes ízű, túrós állagú sajt.

3. Feta

A feta a leghíresebb görög sajt, ami juhtejből vagy juhtej-kecsketej keverékéből készül (ez utóbbi nem haladhatja meg a 30%-ot). A fetát hagyományosan nem pasztőrözött tejjel állítják elő, bár manapság a pasztőrözött tej használata is megengedett. A sajtot nagy négyzet- vagy háromszög alakú formákban készítik, és fahordókban vagy bádogtartályokban tárolják, ezeket pedig sóoldattal töltik meg, hogy frissen tartsák és megőrizzék a sajt savasságát.

2. Cheddar

A cheddar egy kifejezetten kemény sajt, amit pasztőrözött tehéntejből készítenek, a színe a fehértől a halványsárgáig terjed. Joseph Harding – a sajtkészítő, akit gyakran a „cheddar atyjaként” is emlegetnek – azt mondta, hogy az autentikus Somerset Cheddarnak tömör állagúnak, telt, finom, mogyoróra emlékeztető ízűnek és olyan minőségűnek kell lennie, ami elolvad az ember szájában.

1.  Mozzarella

Az első helyezett a mozzarella – egy friss, puha sajt, ami teljes tehéntejből vagy vízbivalytejből készül. A mozzarellát illatos friss tejre emlékeztető aromájának és finom krémes ízének köszönhetően hagyományosan könnyű fehérborokkal párosítják. Aligha akad ember, aki még ne találkozott volna vele.

Volt a felsorolásban meglepetés? Érdemes vállalkozó kedvűnek lenni és sorra kóstolni a különféle sajtokat, hiszen a legegyszerűbb fogásokat is nagyon jól fel lehet velük dobni. Ha most éppen időhiányban szenved, ne töltse az idejét a főzéssel, válassza az Interfoodot és az ebéd házhoz rendelést. Ránk mindig számíthat!

Ez is érdekelheti

Spenótfőzelék – a menzák mumusa

A spenótot a legtöbb ember nem szereti, legalábbis ezt gondolja róla. Ennek oka gyerekkorunk legutáltabb menzás emléke, az erőteljesen zöld színű, íztelen, lisztes, tejes, kissé csomós főzelék, ami mellé mindig főtt tojás és hideg, íztelen főtt krumpli volt a feltét. A menzás spenótfőzeléket tényleg nehéz szeretni, akinek mégis sikerült, az biztosan gyakran eszi még ma…