Blog

Szűrők

Török mogyoró

Megérkezett az ősz, és ha figyelmesek vagyunk sétáink során, nem csak gesztenyét és diót találhatunk a földön, de olykor egy-egy szem mogyoróterméshez is lehet szerencsénk. Igen ám, de melyik fajta mogyoróhoz? Földimogyoró, európai mogyoró, netán török mogyoró, csak hogy a legelterjedtebb fajtákat említsük. Az Interfood most a török mogyorót veszi górcső alá, ami sokak kedvenc őszi csemegéje. Egészben rágcsálva finom és egészséges, nagyszerű sütemények készülhetnek belőle, és fontos cukrászipari nyersanyag. Tartson velünk, ha szeretne többet megtudni a török mogyoróról!

  • A török mogyoró a nyírfafélék családján belül a mogyoró nemzetségébe tartozó fafajta.
  • Fája terebélyes, nagy lombozatú, kúpos formájú, jó árnyékoló, ezért gyakran találkozhatunk vele ültetett parkokban, díszfaként.
  • A török mogyoró rendkívül szívós fafajta, szórványosan szinte mindenütt megél, erdőségek és dombvidékek jellemző faja.
  • Legfontosabb termőhelye még ma is Törökország, de mára a világ számos részén elterjedt.
  • Amerikában egyike volt az első termesztett növényeknek.
  • Jól tűri a szárazságot és a szennyezett városi levegőt, de legjobban a nedves talajt és a sok napfényt kedveli.
  • Erdei közegben magassága elérheti a 25 métert, életkora pedig a 200 évet.
  • Ellentétben sok bokortermetű mogyorófajjal a török mogyoró nem sarjadzik.
  • Barkái igen korán, már február végén megjelennek a fa ágain.
  • Termése őszi táplálék lehet.
  • A kis magok sok fehérjét és rostot tartalmaznak, ezért fontos tápanyag az emberi szervezet számára.
  • Magas a vas-, kálium- és foszfor tartalma, illetve E- és B-vitamin tartalma, ezért rendszeres fogyasztása ajánlott.
  • Az összes mogyorófajta közül a török mogyorónak a legmagasabb az olajtartalma, mégsem terheli a szívet.
  • A cukrászipar kedveli, sütemények fontos összetevője, a durvára vágott mogyoró a csokoládékat és az aprósüteményeket egyaránt feldobja.

 

A változatos étrend rendkívül fontos egészségünk megőrzése érdekében, ezért érdemes figyelni nem csak az egészséges nasikra, de a főétkezésre is. Az emberi szervezetnek szüksége van napi egyszeri főtt ételre, erről nap mint nap gondoskodnunk kell. Ha nincs idő a főzésre, kézenfekvő megoldás az ebéd házhoz rendelés. Válassza az Interfoodot, válassza a minőséget!

Ez is érdekelheti

Kacsaságok

A kacsa Ázsia legnépszerűbb szárnyasa, de Európában is kedvelt húsféle. Hazánkban leginkább csak ünnepekkor, jeles napokon szokás készíteni, aminek elsősorban meglehetősen borsos ára az oka. Aki mégis áldoz rá, az fejedelmi ételt tud az asztalra varázsolni, ezért érdemes időnként megpróbálkozni vele. A sült kacsa húsa ugyanis szaftos, puha és omlós, a belőle készült leves pedig…