Blog

Szűrők

Tippek válogatós gyerekek szüleinek

Ha van valami, amivel egy gyerek ki tudja borítani a szüleit, az a válogatás. Sok szülő éli meg saját kudarcának azt, ha a gyermeke nem eszik kellően változatosan, rengeteg családban okoz ez a téma mindennapos feszültséget. Az igazság az, hogy a legtöbb gyerek nyugodtan eléldegélne üres kenyéren, csokin és tésztán évekig. Hiába tudjuk, hogy a változatos étkezés milyen fontos, minél jobban ráfeszülünk a témára, annál nagyobb az ellenállás a gyerekek részéről. Csodamódszerek sajnos nem léteznek, de az Interfood most sorra vesz néhány apró trükköt, bízva abban, hogy valamelyik beválik!

Kínáljunk több alternatívát

Elképzelhető, hogy ez ebédre főzött leves nem tetszik a gyermeknek, és hiába könyörgünk neki, akkor sem eszi meg. Ilyenkor nem érdemes a végtelenségig erőltetni, inkább kínáljunk számára néhány alternatívát. Különféle ízeket, színeket, textúrákat, így van esélye közülük kiválasztani azt, amit éppen szívesen elfogyasztana. Fontos, hogy az ember minden nap fogyasszon meleg ételt, de nem minden áron!

Játék és móka

A gyerekek mindene a játék, és imádnak szüleiknek segíteni, fontosnak és hasznosnak érezni magukat. Érdemes őket bevonni mind a tervezésbe, mind az elkészítésbe. Az együtt tervezés, a közös vásárlás és főzés szinte mindig pozitív eredményt hoz, hiszen a gyermek ösztönösen kíváncsi, és ha részt vett az elkészítési folyamatban, nagy valószínűséggel meg is szeretné majd kóstolni az eredményt.

A pozitív minta elengedhetetlen

A szülők a gyermekek legnagyobb példaképei, a szülői szokások nagyon erős minták. Ha mi magunk is változatosan étkezünk, az nyomot hagy a gyermekben, és ha nem is azonnal, de hosszabb távon arra fogja ösztönözni, hogy ő is megkóstolja, amit mi eszünk.

Kis adagokban gondolkodjunk

Egy egész szelet sült hús ijesztő lehet egy olyan gyerek számára, aki nem szereti. Egy falattal már sokkal könnyebben meg lehet birkózni. Érdemes a nem szeretem ételekből csak kis adagokat kínálni, és semmiképpen sem erőltetni, hogy sokat egyen belőlük.

Ne jutalmazzunk és büntessünk étellel

A szakértők szerint ez kifejezetten kerülendő, hiszen negatív asszociációkat kelt bizonyos ételekkel szemben, és csak tovább ront a válogatósságon. Emellett nagyon fontos a pozitív és stresszmentes étkezési környezet kialakítása. A veszekedés sosem hoz megoldást. Ha a gyermek nemet mond, el kell fogadni, és legközelebb újra próbálkozni.

Az étkezési problémák a legtöbbször önmaguktól megoldódnak. Ahogy növekszik a gyermek, egyre kíváncsibb lesz, és ő maga is megunja az addig szeretett ételeket. Ilyenkor kell résen lenni, és új fogásokat kínálni számára. Az ebéd házhoz rendelés tökéletes megoldás, az Interfood gazdag ételkínálatát a gyermekkel együtt is lehet böngészni, biztosan lesz köztük olyan, ami megteszik neki.

Ez is érdekelheti

Farsangolás egészségesen

Már jó ideje benne járunk az év (evés szempontjából) egyik legkellemesebb részében, a farsangban, de még előttünk áll bő két hét, amikor, remélhetőleg, számos meghívásnak kell eleget tennie, bálban mulatnia, vagy fesztiválon kóstolnia a hurkát, káposztát, fánkot… Vagy már sok a jóból, és kissé elnehezedett a nehéz farsangi lakomáktól? Már ételt is csak a fitness…