Blog

Szűrők

Tévedhet-e Garfield?

A világ egyik legjobb étele tényleg a lasagne lenne? Nos, vizsgáljuk meg közelebbről, szigorúan a tények talapzatán állva (khm… amennyire ez egyáltalán lehetséges egy olyan étellel kapcsolatban, amelyet legendák öveznek, és múltja a történelem homályába vész) ezt az Itáliából importált tésztás fogást!

A lasagne alapja a jó tészta. Tésztás ételként akár rossz híre is lehetne, hiszen az egészségesen táplálkozók egyik alaptétele, hogy az ilyen fogások hizlalnak. Pedig a bölcs tésztafogyasztással nincsen semmi baj: bár sok benne a szénhidrát, a kalóriaértéke viszonylag alacsony, amihez alacsony zsírtartalom is párosul. Lassan bomlik le, vagyis remek forrása a szellemi és fizikai teljesítményhez elengedhetetlen lassan felszabaduló energiának. Fogyasztása növeli a koncentrálóképességet, és segíti a boldogsághormon felszabadulását. Vagyis igen, a tészta jó.

Következő tétel: ne tagadjuk, a tészta megunhatatlan. A legolcsóbb alapanyagok között van, millió formában variálható, gyorsan elkészíthető, ízletes. Még magának a lasagna tésztának is van széles, fodros, hosszú és rövid változata, de ez a híres olasz fogás készülhet metéltből, csuszatésztából vagy lebbencsből is. Lehet túros, zöldségekkel rakott, vagy, ahogyan az Interfood készíti önnek, húsos, esetleg spenótos stb. A lasagne tehát e szempontból is bizonyít.

Ősi korokba nyúló eredet: nélkülözhetetlen feltétel a világ egyik legjobb ételének címéhez; ez is megvan. A lasagne szó az etruszk lagane nevű étel elnevezéséből származtatható. A lagane vagy lagani minden bizonnyal valami tésztaféleség lehetett, amit kemencében sütöttek. Cicero és Horatius nagy méltatói voltak ennek az ételnek. Ez utóbbi például a csicseriborsós-póréhagymás változatot szerette a legjobban, mely még ma is népszerű Olaszország déli vidékein.

És mi az a plusz, ami a magyar családok számára is népszerű étellé teszi a lasagnét? Legelterjedtebb formája idehaza a húsos-besamel mártásos változat, ami oly ismerősen krémes és gazdag a magyar hasaknak. A rétegek között megbúvó paradicsomos szószról a XIX. század óta tudjuk, hogy annál jobb és időtállóbb házasság, mint a tésztáé és a paradicsomé nemigen köttetett még kulináriában. Szeretjük is. A tésztalapok, a mártások és szószok, a hús és a mindenre ráolvadó sajt pedig olyan laktatóvá teszik ezt az ételt, hogy magyar ember erre már nem mondhat nemet.

Talán tényleg az egyik legjobb étel a világon. Egyetlen baj van vele: kissé időigényes elkészíteni. Ha nem állna szívesen a tűzhely mellett besamelt kevergetve, rendelje meg lasagnéjét tőlünk! Futárunk dobozba zárva szállítja asztalára a megunhatatlan lasagnÉt. Vagy lasagnÁt? Hm… Ez már egy másik történet…

Ez is érdekelheti

Lencsefőzelék fasírttal

A lencsefőzelék az európai kultúrkör legrégebbi ételei közé tartozik, hiszen már az Ószövetségben is említést tesznek róla. Valószínűleg sokan ismerik Ézsau és Jákob, a két egymástól nagyon különböző ikertestvér történetét, akiknek sorsát egy tál lencse változtatta meg. A Biblia szerint a vadászatban jeleskedő, erős testalkatú, szőrős Ézsau egy nap farkaséhesen tért haza, Jákob pedig rávette,…