Blog

Szűrők

Tévedhet-e Garfield?

A világ egyik legjobb étele tényleg a lasagne lenne? Nos, vizsgáljuk meg közelebbről, szigorúan a tények talapzatán állva (khm… amennyire ez egyáltalán lehetséges egy olyan étellel kapcsolatban, amelyet legendák öveznek, és múltja a történelem homályába vész) ezt az Itáliából importált tésztás fogást!

A lasagne alapja a jó tészta. Tésztás ételként akár rossz híre is lehetne, hiszen az egészségesen táplálkozók egyik alaptétele, hogy az ilyen fogások hizlalnak. Pedig a bölcs tésztafogyasztással nincsen semmi baj: bár sok benne a szénhidrát, a kalóriaértéke viszonylag alacsony, amihez alacsony zsírtartalom is párosul. Lassan bomlik le, vagyis remek forrása a szellemi és fizikai teljesítményhez elengedhetetlen lassan felszabaduló energiának. Fogyasztása növeli a koncentrálóképességet, és segíti a boldogsághormon felszabadulását. Vagyis igen, a tészta jó.

Következő tétel: ne tagadjuk, a tészta megunhatatlan. A legolcsóbb alapanyagok között van, millió formában variálható, gyorsan elkészíthető, ízletes. Még magának a lasagna tésztának is van széles, fodros, hosszú és rövid változata, de ez a híres olasz fogás készülhet metéltből, csuszatésztából vagy lebbencsből is. Lehet túros, zöldségekkel rakott, vagy, ahogyan az Interfood készíti önnek, húsos, esetleg spenótos stb. A lasagne tehát e szempontból is bizonyít.

Ősi korokba nyúló eredet: nélkülözhetetlen feltétel a világ egyik legjobb ételének címéhez; ez is megvan. A lasagne szó az etruszk lagane nevű étel elnevezéséből származtatható. A lagane vagy lagani minden bizonnyal valami tésztaféleség lehetett, amit kemencében sütöttek. Cicero és Horatius nagy méltatói voltak ennek az ételnek. Ez utóbbi például a csicseriborsós-póréhagymás változatot szerette a legjobban, mely még ma is népszerű Olaszország déli vidékein.

És mi az a plusz, ami a magyar családok számára is népszerű étellé teszi a lasagnét? Legelterjedtebb formája idehaza a húsos-besamel mártásos változat, ami oly ismerősen krémes és gazdag a magyar hasaknak. A rétegek között megbúvó paradicsomos szószról a XIX. század óta tudjuk, hogy annál jobb és időtállóbb házasság, mint a tésztáé és a paradicsomé nemigen köttetett még kulináriában. Szeretjük is. A tésztalapok, a mártások és szószok, a hús és a mindenre ráolvadó sajt pedig olyan laktatóvá teszik ezt az ételt, hogy magyar ember erre már nem mondhat nemet.

Talán tényleg az egyik legjobb étel a világon. Egyetlen baj van vele: kissé időigényes elkészíteni. Ha nem állna szívesen a tűzhely mellett besamelt kevergetve, rendelje meg lasagnéjét tőlünk! Futárunk dobozba zárva szállítja asztalára a megunhatatlan lasagnÉt. Vagy lasagnÁt? Hm… Ez már egy másik történet…

Ez is érdekelheti

thai zöldséges csirke

Thai zöldséges csirke, üvegtészta

E heti blogcikkünkben egy izgalmas és különleges tésztafélét szeretnénk bemutatni, mégpedig az üvegtésztát. Kétség kívül az lenne a legizgalmasabb, ha valóban üvegből készülne, de ennyire még az ázsiaiak sem kreatívak. Az üvegtészta egy hazánkban nem igazán ismert hüvelyes növény terméséből, egészen pontosan az abból kivont keményítőből készül víz hozzáadásával, tojás nélkül. Ez az érdekes növény…