Blog

Szűrők

Rétes, egy igazi klasszikus

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére, ijesztget a mondóka, ismerjük mindnyájan gyerekkorunkból. De vajon hol, és miért kell egyszerre lépni? Miért támad ettől a mondattól, ritmustól rögtön katonás kedvünk? És mi köze a rétesnek egyáltalán a lépéseinkhez? Erről szól az Interfood e heti cikke, pontosabban magáról a rétesről, amit oly sokan szeretnek, legyen az túrós, almás vagy éppen tökös. Tartson velünk, leplezzük le együtt az ország egyik legnépszerűbb desszertjét!

Törökök, osztrákok és magyarok

A rétes jellegzetes lágy tésztája ismert Szerbiában, Ausztriában és hazánkban is. Sokan hungarikumként tartják számon, de valójában nem kifejezetten magyar eredetű ez a nagyszerű desszert, sokkal inkább török. Az írásos feljegyzések szerint a 16. században, a török terjeszkedés idején terjedt el Európa-szerte. A vékony tésztából készült pékáruk lehettek az elődei, melyek még töltelék nélküliek voltak, és feltekerés helyett egymásra rétegezve fogyasztották őket.

Nyújtani, tekerni, tölteni

A rétes fejlődéstörténetének következő lépcsőfoka, amikor tölteni kezdték, kezdetben leginkább csak almával. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában népszerű volt a feltekert, megtöltött változat, melyet porcukorral meghintve tálaltak. A katonás rend és a rétes szeretete összeforrt egy híres magyar népdalban, amelyet Kodály Zoltán gyűjtött Nagyszalontán.

A rétesnyújtás tudománya

A jó réteshez megfelelő liszt, zsír és jól begyakorlott technika szükséges. A rétes ugyanis akkor az igazi, ha kellően vékonyra sikerül kihúzni. Nagymamáink idejében még minden lánynak meg kellett el kellett sajátítania a rétesnyújtás fortélyait, nagyiról leányra majd unokára szállt a tudás. Fontos volt még a tiszta vászon is, ugyanis szigorúan csak ezzel lehetett feltekerni a betöltött rétest.

Hagyományos és különleges rétesek

Az almás, a meggyes, a túrós, a diós vagy a mákos rétes mindenki számára ismerős, sőt, talán még a tökös és a káposztás is. Ám az ember találékony, és mindig valami újra vágyik, a rétes pedig kiválóan alkalmas a kísérletezésre, hiszen szinte bármivel megtölthető. Húsos, sajtos, puliszkás, tepertős, májas-rizottós, spenótos, tejberizses – csak hogy néhány extrémebbet említsünk.

Egy kiadós leves után jólesik egy finom rétes, és az ebéd máris el van intézve. Az Interfoodtól mindkettőt házhoz rendelheti, így megspórolhatja a főzésre szánt időt! Lakjon jól velünk, bízza ránk a főzést, és futáraink házhoz szállítják az ebédet!

Ez is érdekelheti

Különleges gombafajták

Korábbi cikkünkben sok szót ejtettünk már arról, mennyire fontos a vegán étrendet választók számárak, hogy kellően változatosan étkezzenek, és ügyeljenek arra, hogy táplálkozásuk ne legyen egyoldalú. Nem könnyű feladat ez, hiszen ha minden állati eredetű terméket mellőzünk, tudatosan és okosan kell összeválogatnunk ételeinket. A gomba az egyik legjobb vegán alapanyag, mert sokoldalúan felhasználható, és remek…