Blog

Szűrők

Petőfi Sándor kedvenc ételei

Március 15-e fontos nap minden magyar számára, hiszen ekkor emlékezünk meg az 1848-as forradalomról és az azt követő szabadságharcról. Arról a hideg márciusi napról, amikor néhány bátor ifjú vakmerő cselekedetével megváltoztatta egy egész nemzet jövőjét. Egy napra Petőfi Sándoré és barátaié a főszerep, előkerülnek a költő legismertebb versei, percre pontosan rekonstruálják a nagy nap eseményeit. Arról azonban már jóval kevesebbet tudunk, milyen volt Petőfi hétköznapi emberként. Szeretett jókat enni-inni? Voltak kedvenc ételei? Erről szól az Interfood ünnepi cikke!

Egy sokat éhező fiatalember

A Petőfiről fellelhető feljegyzések és az életét kutató szakemberek egyöntetűen állítják, hogy hősünk bizony sokat éhezett, a forradalom kitörésének napján is csak egy kis száraz kenyérdarabkát és langyos tejet vett magához. Így aztán amikor rendes ételhez jutott, annak igen tudott örülni – állítólag szerette a különlegességeket, mint például az éticsigát, egy pohár jó borral kísérve. Kedvelte a leveseket, a sült húsokat, de az édességeket sem vetette meg. A nagymama tepertős pogácsájáért rajongott, ahogyan a túrós csuszáért is.

Egyszerű, de nagyszerű

A túrós csusza egy nagyszerű klasszikus magyar étel, ami Petőfi korában még csakis házi tésztából készülhetett, házi túróval, tejföllel és pirított szalonnadarabkákkal. A meggyúrt tésztát először vékony lapokra nyújtották, majd nagyobb darabokra szelték. Megszárították, és csak utána főzték ki, majd nyakon öntötték egy jó adag tejfölös túróval. A pirított szalonnát zsírjával együtt locsolták az étel tetejére, így garantáltan jóllakott vele mindenki.

Egy szakács kalandjai

Petőfi másik nagy kedvence a székelykáposzta, aminek létrejöttét éppen neki köszönhetjük. Egy este hősünk barátjával, Székely Józseffel betévedt egy vendéglőbe, ahol addigra szinte minden étel elfogyott. A szakács a vendégeket meglátva egyik kétségből a másikba esett, míg végül azt találta ki, hogy a megmaradt pörkölt és a savanyú káposzta akár még finom is lehet együtt. A hirtelen jött ötletből nagyszerű étel lett, amit a mai napig szeretünk, hiszen nem csak finom, de laktató is.

Ön mit tervez március 15-re? Ha nem szeretné hosszadalmas főzőcskézéssel tölteni a napot, akkor van egy jó hírünk. Csütörtöki kiszállítással finom ételeket rendelhet házhoz az Interfoodtól március 15-re, sőt, külön ünnepi menüvel is készülünk kedves megrendelőinknek! Petőfi kedvenceivel emlékezünk meg az egyik legfontosabb ünnepünkről!

Ez is érdekelheti

Miért szeretjük a tofut?

A tofu az ázsiai konyha egyik alapvető élelmiszere, Kínában, Japánban és Koreában is gyakran fogyasztják. Magas fehérjetartalma miatt az elmúlt évtizedekben a világ más tájain is elterjedt mint kiváló húspótlék, de nem csak a vegetáriánusok kedvelik, ugyanis nagyon változatosan felhasználható – lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, sőt levesbetétként is fogyasztható. De vajon miből készül? Szójababsajt…