Blog

Szűrők

Nem csirkepörkölt! Csirkepaprikás

Nokedlivel, avagy galuskával: magyar étel. Minden benne van, amit a hagyományos magyar konyháról tudni vélünk: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, bors, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és hús. Nem egyenlő azonban a csirkepörkölttel, ami tejföl nélkül készül. Nem is szívesen vesszük, ha tájékozatlan ember összekeveri a kettőt. A jó csirkepaprikás ismertetőjegye a sűrű, paprikás-tejfölös szaft, amelynek mindig elegendőnek kell lennie, hogy bevonja a csirkehúst és az őt kísérő nokedlit is. Ha a szaft híg, hibázott a szakács.

A csirkepaprikás képes a kissé jellegtelen, unalmas csirkehúst igazi, minden magyar számára alapfogássá, nemzetközileg is ismert, elismert étellé varázsolni. Ikon. A Star Trekben Sisko kapitány és Janeway kapitány is csirkepaprikást készít, vagyis a magyarok egyik kedvenc fogása meghódította az Alfa Kvadránst is (de a filmipart és a sorozatfüggőket mindenképpen). Fényes Szabolcs zenés színdarabot írt Paprikás csirke címmel. Ezen étel előtt fesztiválok megrendezésével hódolnak szerte az országban, olyannyira, hogy a hazánk minden jeles konyháját felvonultató Gourmet Fesztivál 2015-ben a csirkepaprikást helyezte a fókuszba, arra kérve a séfeket, hogy álmodják újra ezt a hagyományos, magyar ételt.

Tudjuk róla, hogy a „paprikások” nagy családjába tartozik. A XIX. században már több külföldi utazó is kóstolásra ajánlja a hazánkba látogató külhoniaknak, vagyis akkorra elterjedt ételnek kellett lennie. A megállapítást alátámasztja az a tény is, hogy az első, nyomtatásban is fellelhető paprikás csirke-recept 1830-ban jelent meg Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyv című munkájában, melyet a reformkor kellős közepén, „magyar gazdasszonyok számára” állított össze József nádor megbízásából. A paraszti konyhákból viszonylag olcsón kikerülő, baromfiból készített paprikás étel így indult diadalútjára, hogy meghódítsa a polgári asztalokat, végül pedig a galaxis távoli csücskeit is…

Nem tudjuk, hogy Sisko kapitány pontosan milyen recept alapján főzött. Azt viszont igen, hogyan készítjük mi az Interfoodnál, hogy házhoz szállíthassuk önnek. Falatnyi, valódi csirkemell-kockákat rövid lére párolunk, többször zsírjára pirítjuk, nem kavargatjuk sokszor, épp csak addig főzzük, amíg a hús puhára vált. Pontosan annyi paprikát (törökborsot, vörösborsot, spanyol borsot, tatárkaborsot, pogány borsot – hódolat az elődöknek) teszünk a szaftba, hogy megemelje a csirke ízét, de ne telepedjen rá a többi fűszerre. Az ön asztalára szállított étel már a színével is megnyugtatja: minden harmonikus nokedlitől szafton át a húsig. Ahogyan kétszáz éve főzzük.
Rendelje meg az irodába, vagy könnyítse háziasszonyi teendőit az ételrendeléssel egy zsúfolt napon! Ígérjük, senki nem fog csalódni.

Ez is érdekelheti

Farsangolás egészségesen

Már jó ideje benne járunk az év (evés szempontjából) egyik legkellemesebb részében, a farsangban, de még előttünk áll bő két hét, amikor, remélhetőleg, számos meghívásnak kell eleget tennie, bálban mulatnia, vagy fesztiválon kóstolnia a hurkát, káposztát, fánkot… Vagy már sok a jóból, és kissé elnehezedett a nehéz farsangi lakomáktól? Már ételt is csak a fitness…