Blog

Szűrők
csirkepaprikas-interfood

Nem csirkepörkölt! Csirkepaprikás

Nokedlivel, avagy galuskával: magyar étel. Minden benne van, amit a hagyományos magyar konyháról tudni vélünk: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, bors, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és hús. Nem egyenlő azonban a csirkepörkölttel, ami tejföl nélkül készül. Nem is szívesen vesszük, ha tájékozatlan ember összekeveri a kettőt. A jó csirkepaprikás ismertetőjegye a sűrű, paprikás-tejfölös szaft, amelynek mindig elegendőnek kell lennie, hogy bevonja a csirkehúst és az őt kísérő nokedlit is. Ha a szaft híg, hibázott a szakács.

A csirkepaprikás képes a kissé jellegtelen, unalmas csirkehúst igazi, minden magyar számára alapfogássá, nemzetközileg is ismert, elismert étellé varázsolni. Ikon. A Star Trekben Sisko kapitány és Janeway kapitány is csirkepaprikást készít, vagyis a magyarok egyik kedvenc fogása meghódította az Alfa Kvadránst is (de a filmipart és a sorozatfüggőket mindenképpen). Fényes Szabolcs zenés színdarabot írt Paprikás csirke címmel. Ezen étel előtt fesztiválok megrendezésével hódolnak szerte az országban, olyannyira, hogy a hazánk minden jeles konyháját felvonultató Gourmet Fesztivál 2015-ben a csirkepaprikást helyezte a fókuszba, arra kérve a séfeket, hogy álmodják újra ezt a hagyományos, magyar ételt.

Tudjuk róla, hogy a „paprikások” nagy családjába tartozik. A XIX. században már több külföldi utazó is kóstolásra ajánlja a hazánkba látogató külhoniaknak, vagyis akkorra elterjedt ételnek kellett lennie. A megállapítást alátámasztja az a tény is, hogy az első, nyomtatásban is fellelhető paprikás csirke-recept 1830-ban jelent meg Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyv című munkájában, melyet a reformkor kellős közepén, „magyar gazdasszonyok számára” állított össze József nádor megbízásából. A paraszti konyhákból viszonylag olcsón kikerülő, baromfiból készített paprikás étel így indult diadalútjára, hogy meghódítsa a polgári asztalokat, végül pedig a galaxis távoli csücskeit is…

Nem tudjuk, hogy Sisko kapitány pontosan milyen recept alapján főzött. Azt viszont igen, hogyan készítjük mi az Interfoodnál, hogy házhoz szállíthassuk önnek. Falatnyi, valódi csirkemell-kockákat rövid lére párolunk, többször zsírjára pirítjuk, nem kavargatjuk sokszor, épp csak addig főzzük, amíg a hús puhára vált. Pontosan annyi paprikát (törökborsot, vörösborsot, spanyol borsot, tatárkaborsot, pogány borsot – hódolat az elődöknek) teszünk a szaftba, hogy megemelje a csirke ízét, de ne telepedjen rá a többi fűszerre. Az ön asztalára szállított étel már a színével is megnyugtatja: minden harmonikus nokedlitől szafton át a húsig. Ahogyan kétszáz éve főzzük.
Rendelje meg az irodába, vagy könnyítse háziasszonyi teendőit az ételrendeléssel egy zsúfolt napon! Ígérjük, senki nem fog csalódni.

Ez is érdekelheti

piknikre fel

Piknikre fel!

Itt a nyár, irány a szabad tér, a friss levegő, a napsütés! Töltsük fel a testünket D-vitaminnal, a lelkünket pedig pozitív energiákkal, élvezzük a jó időt és az ezzel együtt járó jó dolgokat. Az egyik jó dolog, amit biztosan elhozott nekünk a jó idő, az a szabadban étkezés. Végre kiülhetünk a teraszra elkölteni az ebédünket,…