Blog

Szűrők

Mi az a liofilizálás?

Sokak számára ismerős lehet a kifejezés, de csak kevesen tudják, mit jelent pontosan ez a különleges tartósítási mód. Liofilizált gyümölcsökkel leginkább jó minőségű csokoládék tetején találkozhatunk, de ma már beszerezhetőek önmagukban is liofilizált élelmiszerek. Otthoni felhasználásra sütemények dekorációjaként, vagy müzlikbe, édes tésztákba ajánlják őket, de maga a tartósítási eljárás jóval több alapanyagot érint. A liofilizálást az élelmiszeriparon kívül alkalmazza a gyógyszeripar, a vegyipar és a biotechnológia is. De miről is van szó? Erről szól az Interfood e heti cikke, tartson ismét velünk!

Liofilizálás, liofilezés, fagyasztva szárítás

Mindhárom elnevezés ugyanarra a folyamatra vonatkozik, amely során a vizet eltávolítják az élelmiszerből, így az ennek köszönhetően hosszú ideig fogyasztható marad. Az eljárás során első lépésben megfagyasztják az anyagot, amit vízteleníteni szeretnének, majd csökkentve a nyomást, vákuumot hoznak létre, így a jégkristályokból kiszakadnak a vízmolekulák. A folyamat során a víz légneművé válik.

Az eljárás előnyei

A fagyasztva szárítás nagy előnye, hogy rendkívül hosszú ideig, akár évekig is eltartható az így készített élelmiszer. Abban az esetben, ha meg tudjuk óvni a vízfelvételtől, elegendő szobahőmérsékleten tárolni, nem szükséges már tovább hűteni. Víz nélkül sem a lebontást elősegítő enzimek, sem a mikroorganizmusok nem tudnak megtelepedni az élelmiszeren.
Másik nagy előnye, hogy sokkal kevésbé károsítja magát az alapanyagot, mintha hőkezelnénk. Az élelmiszer így megőrzi íz-és illatanyagait.

Fagyi az űrben?

Bár a liofilizálás igen költséges, mégis egyre szélesebb körben alkalmazzák. Az űrhajósok ezzel a technológiával tudnak az űrben fagylaltot enni, de azok számára is kiváló megoldás, akik extrém hosszú túrákra indulnak. A liofilizált élelmiszerek tömege ugyanis jóval kisebb, így megkönnyíti a hosszas cipekedéssel járó utakat. Az instant teát, kávét és kakaót ilyen módon lehet vízteleníteni, tartósítani.

Liofilizálni ugyan nem tudunk, de finom, egészséges, változatos és megfizethető ételeket kínálni annál inkább. Az Interfood gazdag ételkínálattal várja kedves megrendelőit, éljen Ön is a lehetőséggel, tegyen egy próbát velünk!

Ez is érdekelheti

Az isteni mandula

A mandula az egyik legfinomabb olajos mag, különösen a sózott és pörkölt változata. Sajnos, ahogyan szinte minden csonthéjas, úgy a mandula is igen drága hazánkban, ezért nem sok embernek van lehetősége rendszeresen fogyasztani. Pedig rendkívül egészséges, sokoldalúan felhasználható, és az egyik legjobb egészséges nasi. Az Interfood ezen a héten néhány érdekességet hoz kedves olvasóinak a…