Blog

Szűrők

Terítéken a máj

A máj igazi megosztó étel, igen népes rajongótábora van, míg mások kifejezetten utálják, rágondolni sem bírnak, nemhogy megenni. Sok tévhit kering a májfogyasztással és májkészítéssel kapcsolatban, ezek közül a legnagyobb tévedés, hogy méreganyagokat tartalmaz. Ezzel szemben számos vitamin és ásványi anyag forrása, ráadásul ha jól van elkészítve, nagyon finom. Az Interfoodnál ezen a héten főszerepben a máj, lássuk, mit érdemes róla tudni!

Két tévhit és azok cáfolata

A májról mindenki tudja, hogy az egyik legfontosabb kiválasztó szerv, feladata, hogy kiszűrje a szervezetből a káros anyagokat. Ebből adódóan logikus lenne, hogy maga a máj tele legyen méreganyagokkal. A valóság azonban az, hogy ugyan valóban kiszűri a káros anyagokat, de nem tárolja azokat, csupán átengedi magán őket. A másik népszerű tévhit, hogy a máj túl sok A-vitamint tartalmaz, ami túlzott bevitel esetén A-vitamin felhalmozódáshoz, majd mérgezéshez vezet. Az igazság az, hogy a májnak valóban magas az A-vitamin tartalma, de ahhoz, hogy az veszélyes szintet érjen el az emberi szervezetben, reggeltől estig minden egyes nap májat kéne fogyasztanunk. Erre azért még a rajongóknak is kicsi az esélye.

Miért érdemes beilleszteni étrendünkbe?

A fentebb említett, rendkívül hasznos A-vitamain mellett nagy mennyiségben tartalmaz B12, B6, B1, B2 vitamint, folátot, biotint, vasat és magnéziumot. Ezen kívül kutatások bizonyították, hogy a máj élénkítő hatással bír, és elősegíti az emberi szervezet méregtelenítő folyamatait is.

Ahhoz, hogy finom legyen

A jól elkészített máj kincset ér, de ahhoz, hogy ne legyen száraz és fojtós, tudni kell néhány trükköt. Az első és legfontosabb, hogy a májat nem szabad túl sokáig hőkezelni, mert nagyon megkeményedik, vagy éppen cseppfolyóssá válik. A másik nagyon fontos trükk a sózás. Szigorúan tilos hőkezelés közben sózni, mert a só kivonja belőle a nedvességet, és ettől szivacsossá változik. A májat már csak a tányérra szedve sózzuk! A harmadik jótanács pedig a vöröshagyma és a zsír együttese. A hagyományos, magyaros máj akkor jó, ha zsírral készül, és gazdag, hagymás szaft tartozik hozzá.

Ha enni szereti a májat, de az elkészítése nagy kihívás, rendeljen az Interfoodtól házhoz finom, májas ételeket! Megrendelőink kedvelt fogásai között szerepelnek, keresse őket folyamatosan megújuló étlapunkon – ebéd házhoz rendelés az Interfoodtól!

Ez is érdekelheti

piknikre fel

Piknikre fel!

Itt a nyár, irány a szabad tér, a friss levegő, a napsütés! Töltsük fel a testünket D-vitaminnal, a lelkünket pedig pozitív energiákkal, élvezzük a jó időt és az ezzel együtt járó jó dolgokat. Az egyik jó dolog, amit biztosan elhozott nekünk a jó idő, az a szabadban étkezés. Végre kiülhetünk a teraszra elkölteni az ebédünket,…