Blog

Szűrők

Márton-napi szokások a világ minden tájáról

Az adventi böjti időszakot megelőző Márton-napi lakomának régi hagyománya van hazánkban, ilyenkor libát eszünk, időjárást jóslunk a liba csontjából és megkóstoljuk az újbort. Tesszük mindezt azért, hogy bőség, egészség, enyhe és lehetőleg rövid tél következzen, illetve hogy senki se éhezzen és fázzon a családban. Magyarországon ezen a jeles napon nem csak Szent Mártonra és jótetteire emlékezünk, de őseinkre is, a tanyasi világ embereire, akik a dolgos nyár és az őszi betakarítás után ilyenkor készültek fel a hideg télre, a bezárkózásra, a nehezebb hónapokra. Az Interfood e heti cikkében egy kicsit körbenézünk, más országokban hogyan ünneplik Szent Márton napját, milyen szokások jellemzőek egyes vidékeken.

Márton tüze

A német nyelvterületeken Márton napján régi hagyománya van a fáklyás felvonulásnak és a tűzgyújtásnak. A 19. századtól a fáklyákat lampionokra cserélték, azzal sétálják körbe a családok a templomokat, főtereket. A gyerekek maguk készítik erre a napra a lámpásukat, ezzel emlékezve meg Szent Márton jóságáról. A fény a jócselekedet szimbóluma, amely így minden családhoz eljut. A séta közben énekelnek, és eljátsszák a jelenetet, melyben Márton odaadja köpönyegét egy szegény koldusnak. Az ünnepség végén együtt gyújtják meg Márton tüzet, miközben a gyerekek kifejezetten erre az alkalomra sütött süteményt és perecet kapnak.

Szent Márton nyara

Portugáliában szent Márton napja nagy családi összejövetelt jelent, ahol sült gesztenyét esznek, és egy különleges italt isznak, ami must és pálinka keveréke. Náluk a legenda kicsit hosszabb, ugyanis úgy tartják, hogy miután Márton odaadta köpönyege felét egy koldusnak, továbbindult, és a másik felét egy másik szegény embernek ajándékozta. A zord novemberi hidegben ekkor csoda történt, és a ragyogó napsütés megolvasztotta a jeget, meghálálva Márton jócselekedetét. Azóta Portugáliában, ha november 11-én napsütés van, az Mártonnak szól.

Főszerepben a gyerekek

Márton napja egyes vidékeken a gyerekekről szól, Belgiumban például Szent Márton ajándékot hoz november 11-én a kicsiknek, ahogyan a Mikulás szokott. Máltán szintén a gyerekeket ajándékozza meg mandarinnal, dióval, mogyoróval. Lengyelországban erre az alkalomra egy különleges süteményt készítenek, melyből először a gyerekek ehetnek.

A Márton-napi lakomát kihagyni nem érdemes, még akkor sem, ha a libafőzésre nincs éppen idő. Az Interfood minden évben, így idén is készül e jeles napra számos finom libás étellel, Önnek nincs más dolga, mint megrendelni. Libaleves, sült libamell, lúdláb torta – válogasson kedvére, futárunk pedig házhoz viszi a Márton-napi ebédet!

Ez is érdekelheti

thai zöldséges csirke

Thai zöldséges csirke, üvegtészta

E heti blogcikkünkben egy izgalmas és különleges tésztafélét szeretnénk bemutatni, mégpedig az üvegtésztát. Kétség kívül az lenne a legizgalmasabb, ha valóban üvegből készülne, de ennyire még az ázsiaiak sem kreatívak. Az üvegtészta egy hazánkban nem igazán ismert hüvelyes növény terméséből, egészen pontosan az abból kivont keményítőből készül víz hozzáadásával, tojás nélkül. Ez az érdekes növény…