Blog

Szűrők

Kedvencünk, a lángos

Sokan hungarikumnak gondolják, a népnyelv csak langallónak nevezi, a kellemes idő beköszöntével pedig sokkal gyakrabban készítjük, mint télen. Ez utóbbi oka egyértelműen a tömény olajszag, ami együtt jár vele, és amit jobb minél gyorsabban kiszellőztetni a lakásból. A balatoni nyár és a strandok állandó vendége, a lángos e heti blogcikkünk főszereplője. Ha nem hungarikum, vajon honnan ered? Ennek járt utána az Interfood!

Magyarok, törökök

A török hódoltság 150 éve nem tartozik történelmünk legfényesebb korszakai közé, ezzel együtt jelentős gasztronómiai változásokat hozott a Kárpát-medencébe. Ha hihetünk a feltételezéseknek, ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt a törököknek köszönhetjük, ám némi ellentmondásra is felfigyelhetünk, ha kicsit tovább böngészünk. Más kutatások szerint ugyanis lángost már az ókori rómaiak is készítettek, és a magyarok kenyérsütési procedúrájának régóta része volt a lángossütés is.

Lángolt tészta

Ha el tudjuk kicsit engedni a pontos eredet kérdését, és csak a bizonyosságig megyünk vissza, eljutunk abba az időbe, amikor az emberek a saját kemencéjükben sütötték meg saját kenyerüket. Ez a kissé hosszadalmas folyamat általában egy héten egyszer történt meg. A dagasztásra használt teknőből felszedett kaparékot és a kimaradó kevéske kenyértésztát laposra nyújtották az asszonyok, majd a kemence elülső részén, a forró parázson megsütötték. Innen ered az elnevezés: lángolt tészta, azaz lángos. Frissen fogyasztották, még melegen.

Akkor minek a zsiradék?

Az eredeti verzió szerint nem használtak a kisütéshez zsiradékot, ám idővel az otthoni kenyérsütés kiment a divatból, mindenki a pékhez járt kenyérért. A kemencéket elbontották, így már nem volt forró parázs, amin kisülhetett volna a finom lángos. A forró zsiradékban kisütött lángos az 1950-es évek tájékán jelent meg, majd az 1970-es években vált országszerte népszerű étellé.

A recept egyszerű

A lángos tésztája meglehetősen egyszerű, így otthon is érdemes vele megpróbálkozni. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a sót, a lisztet, egy kevés langyos vizet és az olajat. A lágy tésztát egy órán át kelesztjük, majd lecsípünk belőle egy darabot, és vékonyra széthúzva, forró olajban kisütjük.

Ha nem szeretne a Balatonig menni egy finom lángosért, érdemes vele otthon is megpróbálkozni. De mi lesz a levessel és a desszerttel? Ha nincs ideje több fogást készíteni, rendelje őket házhoz az Interfoodtól, így biztosan marad ideje a lángosozásra!

Ez is érdekelheti

Miből érdemes biót vásárolni?

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az úgynevezett biotermékek. Sokaknak szívügye saját testük védelme, és mindent megtesznek, hogy megóvják egészségüket. Egészséges alapanyagot beszerezni azonban nem könnyű feladat, gyakran fejtörést okoz a családoknak. A biotermékek hívei hisznek abban, hogy az ilyen elnevezéssel illetett gyümölcsökben és zöldségekben megbízhatnak, azok elfogyasztásával biztosan nem ártanak szervezetüknek. Az ellentábor szerint ez…